A munkanélküliség ott is gond

Lassul ugyan, de 2 százalékkal nőtt 2012-ben a lengyel GDP

Tavaly 2 százalékra lassult Lengyelországban a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a 2011. évi 4,3 százalékról - mutatják a lengyel statisztikai hivatal kedden közzétett előzetes számai.

2013.01.29 12:01MTI

Az adat kissé elmarad a 2,1 százalékos elemzői várakozásoktól.

A beruházások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző évi 9 százalék után, a személyi fogyasztás pedig 0,5 százalékkal nőtt a 2011. évi 2,5 százalékkal szemben.

Több lengyel banki elemző a decemberi makrogazdasági adatok alapján rosszabb eredményre számított. Mindamellett úgy vélik, hogy a számok borús képet vetítenek előre az idei évet illetően, noha a beruházások enyhe növekedése biztató.

Janusz Dancewicz, a DZ Bank Polska vezető közgazdásza szerint az év első felében tovább gyengül a gazdaság teljesítménye. Ez a belső vásárlóerő csökkenéséből ered, mert a nominális bérek növekedése elmarad a megélhetési költségek emelkedésétől.

Csaknem biztosra vehető, hogy a lengyel központi bank a januári 25 bázispont után februárban újabb 25 bázisponttal 3,75 százalékra mérsékli az irányadó kamatot, mert "ilyen körülmények között a jegybank héjáinak nehéz lenne megindokolniuk a kamatcsökkentési ciklus megszakítását" - mondta Dancewicz.

Donald Tusk miniszterelnök már többször világossá tette, hogy merészebb lépéseket vár a jegybanktól a gazdaság támogatása érdekében.

Súlyos probléma a munkanélküliség, amely decemberben hivatalos adatok szerint 13,4 százalékos volt, de a kormányzó Polgári Platform párt egyik vezető politikusa szerint valójában meghaladja a 15 százalékot, sőt közelebb áll a 20 százalékhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.