Agrárkamarai választások

A MOSZ szerint jogosak voltak aggályaik

Az agrárkamarai küldöttválasztáshoz kapcsolódóan a MOSZ szerint egyre több információ és szervezet nyilatkozata erősíti meg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének korábbi aggályait.

2013.01.25 16:28MTI

Az agrár-érdekképviselet közleménye továbbra is tényként kezeli, hogy a választási szabályzatot kidolgozó agrárkamarai átmeneti elnökségben kizárólag egy szervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) - országos elnökségének 13 tagjával - képviselteti magát.

Így a mezőgazdaságban, vidékfejlesztésben, élelmiszer-feldolgozásban és agrárkereskedelemben érintett mintegy 130-140 szakmai szövetség, egyesület, társulat és érdekképviselet közül egy sem kapott lehetőséget arra, hogy tagjait képviselhesse az átmeneti elnökségben. Ennek pedig az a következménye, hogy a küldöttválasztó közgyűlésekre csak ez az egy szervezet állított listát.
 
A MOSZ közleménye úgy véli: megállapítható, hogy a 450 000 fő potenciális kamarai tag közül csak 186 000 kapott választói jogot az átmeneti elnökségtől, vagyis 60 százalékuk eleve nem vehet részt a választásokon.
 
További kérdés, hogy a 186 000 tag közül hányan mennek el egy olyan küldöttválasztó közgyűlésre, ahol csak egy listára lehet szavazni. A MOSZ január 11-én kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy a választási szabályzattal kapcsolatos jóváhagyását vonja vissza. Erre a felvetésére eddig nem kapott választ. 

Az agrár-érdekképviselet reményét fejezi ki, hogy felvetéseiket figyelembe véve módosulnak a választási szabályok és megalakulhat egy olyan agrár- élelmiszergazdasági és vidékfejlesztési kamara, amelyben minden érdekeltnek biztosítják az arányos képviseletet és sikeresen működhet a tagsága széles körű támogatásával - tartalmazza a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.