Hároméves likviditási tender

Az euróövezeti bankok 137 milliárd eurót fizetnek vissza az EKB-nak

Az euróövezeti bankok a jövő héten 137,2 milliárd eurót fizetnek vissza az Európai Központi Banknak a 2011. decemberében az első hároméves likviditási eszköz keretében folyósított 489,2 milliárd eurós összegből.

2013.01.25 15:38MTI

Az EKB kétszer, 2011. decemberében és azt követően februárban hirdetett hároméves likviditási tendert az euróövezeti bankoknak, hogy finanszírozni tudják a jelentős mennyiségű lejáró banki kötvényállományt. 

A két tender során az EKB több mint ezermilliárd eurót adott az euróövezeti bankoknak a bankrendszer likviditásának fenntartása érdekében. Elemzők szerint az EKB akkori lépése is kellett ahhoz, hogy ne omoljon össze az euróövezeti bankrendszer. 

Az akkori tenderkiírás értelmében a bankoknak egy év után - tehát most - lehetőségünk van visszafizetni a kapott pénzt. A jövőben minden héten lesz alkalom a pénz visszafizetésére. Az EKB pénteki tájékoztatása szerint a tenderen pénzhez jutó 523 bank közül összesen 278 bank fizet vissza kisebb-nagyobb összeget az első, január 30-i alkalommal. 

A bejelentett 137,2 milliárd eurós összeg magasabb a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők 100 milliárd eurós előrejelzésénél. Az összeg meghaladta a várakozásokat, de a visszafizetés a következő héten várhatóan jóval alacsonyabb lesz - mondta Jan von Gerich, a Nordea elemzője, aki szerint jó néhány erős bank a lehető leghamarabb igyekezik visszafizetni a pénzt. 

Szakértők szerint a visszafizetés ellenére még mindig jelentős, több mint 550 milliárd eurónyi likviditási felesleg van az euróövezeti bankrendszerben, ami azt jelzi, hogy a bankok magas készpénztartalékkal működnek, mivel tartanak a válság kiújulásától. 

A bankok az EKB hároméves tenderén - megfelelő fedezet ellenében - kapott pénzért a futamidő során érvényes átlagos euróövezeti alapkamatnak megfelelő kamatot fizetnek. Az euróövezeti alapkamat jelenleg 0,75 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.