Sziget fesztivál: magántőkéből országimázs

1,5 milliárd a költségvetés bevétele a Szigetből

Körülbelül másfél milliárd forint a költségvetés bevétele a Sziget fesztivál kapcsán; az idei rendezvényre minden eddiginél több, mintegy 40 ezer külföldit várnak - mondta Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek nyilatkozva.

2008.06.13 07:55MTI

A 16. Sziget fesztiválon augusztus 11. és 18. között összesen több mint négyszáz koncert, és naponta mintegy kétszáz program várja majd a látogatókat. Gerendai Károly felidézte, hogy 2005-ben a KPMG piackutató cég egy gazdasági tanulmányt készített a Szigetről, és azt állapították meg, hogy az egy évvel korábbi fesztiválból mintegy 1,3 milliárd forint volt a bevétele a költségvetésnek.

Ebben benne vannak például az adók, a vendégéjszakák, és persze a külföldiek által Magyarországon elköltött pénz is. A tanulmány szerint a fesztivál miatt körülbelül 9 milliárd forintnyi többlet keletkezett a nemzeti össztermékben.

Gerendai Károly véleménye szerint ez utóbbi összeg azóta már bőven 10 milliárd felett jár, a költségvetés tiszta bevétele pedig másfél milliárd forint is lehet. Kifejtette: az országnak sok pénzt megér, hogy megpróbáljon magáról jó képet mutatni, ezzel szemben a Sziget fesztivál gyakorlatilag magántőkéből csinál "országimázst". Elmondta, Magyarországra turisztikai célból elsősorban a középkorú és az idősebb korosztály érkezik. Gerendai Károly a Sziget fesztivál jelentőségét is kiemelte annak kapcsán, hogy az utóbbi években a fiatalok is felfedezték Budapestet. Véleménye szerint a külföldiek körében a fesztivál vonzerejével egyedül a Forma-1 mérhető össze a magyar rendezvények közül, arra viszont az állam milliárdokat költ. A Sziget fesztivál tavaly óta nem kér állami támogatást, azelőtt évente 100 millió forintot kapott, amely a költségvetésük körülbelül négy százalékát tette ki.

Egyedül a területet kapják ingyen, ez azonban jelentős segítség a főváros és a kerületi önkormányzat részéről. Arra a kérdésre, hogy a különböző nehézségek - például az évről-évre előkerülő zajproblémák, vagy a fesztivál ellen zajló per - miatt gondolkoztak-e azon, hogy elviszik más területre a fesztivált, Gerendai azt mondta: "komolyan sosem, de sokszor kénytelenek voltunk gondolkozni". Úgy fogalmazott: "voltak sajnos olyan helyzetek az életünkben már jó néhányszor, amikor arra próbáltak minket kényszeríteni, hogy gondolkodjunk el azon, hogy elköltöztetjük a fesztivált, de akárhány helyet néztünk meg, akárkivel tárgyaltunk, olyan helyet nem tudunk, ahol a Szigetet reprodukálni lehetne".

Közölte: "Mi a Hajógyári-szigetre találtuk ki ezt a rendezvényt, ez egy nagyon jó adottságú, nagyon ideális helyszín, főleg mostanra, mert már egy csomó olyan fejlesztést is megcsináltunk, amitől most már tényleg működőképes a rendezvény."

Megemlítette, hogy Budapest környékén több területet is megnéztek, volt köztük katonai bázis, de a Hungaroringen is jártak ilyen célból. Gerendai Károly beszélt arról is, hogy az idén 385-390 ezer látogatóra van szükségük ahhoz, hogy nyereségessé váljon a fesztivál, viszont nehéz dolguk lesz, ugyanis az idei fesztivál rövidebb, mint a korábbiak.

Az ügyvezető ezt kockázatosnak nevezte, hiszen ha lesz egy-két esős nap, akkor nem jön össze a szükséges nézőszám. Gyakorlatilag hat nap alatt kell nyereségessé tenniük a fesztivált, a mínusz egyedik nap, a Magyar dal ünnepe "kiesik", ugyanis azt külön költségvetésből szervezik, és ha lesz is belőle nyereség, akkor abból a magyar dal ügyét felkaroló alapítványt támogatják. Úgy vélekedett, hogy sem a Szigettel egy időben zajló olimpia, sem pedig a Forma-1 nem befolyásolja majd a látogatottságot negatívan, csak a rossz időtől kell tartani. Gerendai Károly beszámolt arról, hogy a külföldi jegyelővételek alapján úgy tűnik, hogy 10-15 százalékkal több jegy fog elkelni, mint tavaly.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 40 ezer külföldről érkező látogatót várnak az idei fesztiválra. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy kapcsolatban vannak a Hajógyári-sziget déli részén a jövőben felépülő Álomsziget-projekt vezetőivel. Itt a jövőben szálloda, kaszinó és konferenciaközpont épül. Az MTI korábbi információi szerint az Álomsziget beruházás keretében háromezer szobával és ezer apartmannal rendelkező szállodát építenek. A tervekben 1.500 férőhelyes színház, a római kultúrát bemutató múzeum, bevásárló-, konferencia- és szórakoztató központ is szerepel. A parton pedig 300 férőhelyes kikötőt alakítanak ki. A beruházás a Hajógyári-sziget 27 százalékát érinti.

Gerendai Károly úgy vélekedett, a Sziget fesztivál szempontjából jó, ha elkészül ez a projekt, hiszen a rendezvény alatt gyakorlatilag a teljes szállodakapacitást lekötik majd. Ismertetése szerint a közreműködőknek és a fellépőknek a Sziget egy hete alatt 7-8 ezer ágyat foglalnak le négy- és ötcsillagos szállodákban. Hozzátette: valószínűleg a külföldi látogatok nem az Álomszigeten fognak megszállni, mert a rendezvényszervezők lefoglalják majd a teljes szállodakapacitást. Megjegyezte, a konferenciaközpontot is szívesen használnák majd a jövőben, szeretnének a rendezvényszervező szakmának is konferenciákat szervezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.