Összesen ötmillió dollárral segít

Katar megkétszerezi az Egyiptomnak nyújtott pénzügyi segélyt

Katar bejelentette kedden, hogy újabb 2,5 milliárd dollárt folyósít Egyiptomnak.

2013.01.09 08:14MTI

A perzsa (arab)-öbölbeli állam ezzel öt hónap alatt összesen ötmilliárd dollárral segíti a válság sújtotta észak-afrikai arab országot. Az összeg - amelyből 4 milliárd dollár hitel, egymilliárd dollár pedig vissza nem térítendő támogatás - elsősorban az egyiptomi valutatartalék növelését szolgálja. 

Egyszersmind rávilágít arra, Katar milyen szoros kapcsolatot ápol az Egyiptomot irányító Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalommal. A kőolajban gazdag emírség korábban megállapodott Egyiptommal, hogy a következő öt évben 18 milliárd dollárt fektet be az észak-afrikai országban. Az egyiptomi gazdaság lejtőre került, amióta két éve népfelkeléssel megdöntötték Hoszni Mubarak elnök hatalmát: az ingatag helyzet elijesztette a külföldi befektetőket, és súlyos csapást mért a turizmusra, ezzel elapasztotta az egyiptomi valutabevételek két legfontosabb forrását. 

Az arab ország valutatartalékai a 2011. januári szintnek kevesebb mint a felére, 15 milliárd dollárra estek vissza. A központi bank figyelmeztetett, hogy ez már kritikusan alacsony szint, figyelembe véve Egyiptom lejáró adósságait és az ország importszükségletét. Az egyiptomi kormány a napokban felújította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 4,8 milliárd dolláros hitelről. 

Ez az összeg nem elegendő ahhoz, hogy fedezze Egyiptom külső finanszírozási igényét, de hozzájárulhat az államháztartási hiány kordában tartásához, és helyreállíthatja a befektetők bizalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.