Cél: a vidéken is színvonalas ellátás

Bolíviában államosították egy spanyol áramszolgáltató két helyi leányvállalatát

Evo Morales bolíviai elnök elrendelte szombaton az Iberdrola spanyol energiaipari nagyvállalat két helyi leányvállalatának állami kézbe vételét.

2012.12.30 07:50MTI

Az intézkedés célja, hogy vidéken is ugyanolyan színvonalú legyen az áramellátás, mint a városokban - közölte a baloldali populista politikus. Az elnöki rendelet szerint a bolíviai állam 180 napon belül megbíz egy független céget, amely megállapítja az államosított tulajdon értékét. Spanyol lapok szerint az államosított vagyon piaci értéke nagyjából 100 millió dollár. 

Az érintett leányvállalatok az Electropaz és az Elfeo áramszolgáltató. Előbbi 470 ezer fogyasztót lát el La Pazban és El Alto városban, a másik nagyjából 80 ezret Oruro városában. Az Iberdrola a 90-es évek vége óta van jelen Bolíviában. A spanyol kormány közölte: sajnálattal értesült a dél-amerikai ország intézkedéséről és reményét fejezte ki, hogy objektíven fogják megállapítani az államosított vállalatok értékét. 

Evo Morales már hivatalba lépésének évében, 2006-ban elrendelte, hogy tucatnyi külföldi olajvállalat - a többi között a spanyol Repsol, a brazil Petrobras és a francia Total - azonnali hatállyal adja át a bolíviai kőolaj- és a földgázkészletek feletti ellenőrzést az államnak. 2009-ben államosították Bolívia legnagyobb - addig olasz többségi tulajdonban lévő - távközlési cégét, 2010-ben pedig a négy legnagyobb áramtermelő vállalatot, köztük a francia GDF Suez helyi leányvállalatát. Idén júniusban állami ellenőrzés alá került a svájci székhelyű Glencore ón- és cinkbányája Orurótól északra. 

Az indián származású bolíviai elnök - korábbi befolyásos szakszervezeti vezér - "második dekolonizációként" is emlegeti az államosítási hullámot, mondván, a folyamat tulajdonképpen az ország erőforrásainak újraelosztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.