Gyógyulni kezd a gazdaság

Jövőre további emelkedés várható az értéktőzsdéken

Az európai részvénypiacok további javulásra számíthatnak a jövő évben.

2012.12.16 17:57MTI

Sokan számítanak arra, hogy a gazdasági háttér gyógyulni kezd az euróövezeti államadósság-válság enyhülésétől. Az euróövezet legmegbízhatóbb részvényeit tartalmazó Euro STOXX 50-es mutató várhatóan 10 százalékkal javul 2013 végéig, és eléri a 2883,50 pontot, habár ezzel is csak a 2011 első felében elért szintre kerül vissza, írta a hírügynökség majdnem ötven elemző véleményét átlagolva. 

Az előrejelzések 2300-3080 pont között szóródtak. Az összeurópai STOXX-600-as mutató közel 9 százalékkal növekedhet a jövő év végéig, 305 pontra. Ez viszont már ötéves csúcs, vagyis gyakorlatilag a válság előtti szint újrateljesítése lenne. Az előrejelzések 270-330 pont között mozogtak. Még a legóvatosabb jósok sem valószínűsítettek a mostaninál lényegesen gyengébb értékeket az összeurópai gyűjtőmutató számára egyéves távlatban. 

A STOXX-600-as a múlt hetet 279,4 ponton végezte, 14,26 százalékkal erősebben a tavaly év végi értékénél. Nagyobb a kockázat az Euro STOXX-50-esnél, amely a múlt hetet 2630,54 ponton zárta, 13,55 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött. Piaci értékforgalmazók szerint nem múlnak el az aggodalmak az euróövezet problémái miatt, de az összeomlás kockázata jelentősen csökkent az Európai Központi Bank intézkedései és a tagállamok költségvetésének szigorúbb EU-szintű ellenőrzése nyomán. 

Mindettől javulhat a pénzellátás és a gazdasági aktivitás, ami jót tesz majd a piacoknak, főleg, mivel a vezető európai részvények, főleg a pénzügyi szektorban, jelenleg alulértékeltek ár/nyereség arányban számolva. Ezért az elemzők többsége óvatos, visszaesésekkel meg-megszakított, de a fő irányzatot tekintve megbízható javulásra számít az európai tőzsdéken. Az ágazatok közül az elemzők elsősorban a bankrészvényeknek, a nagy amerikai és ázsiai exportot bonyolító cégek papírjainak, a luxuscikkek forgalmazóinak és a gyógyszergyári részvényeknek jósolnak átlagot meghaladó teljesítményt 2013-ban. 

Abban egyelőre erősen megoszlanak a vélemények, hogy a helyszínek közül melyik lesz jobb jövőre: egyik-másik igen alulértékelt "perifériapiac", például a madridi vagy az athéni tőzsde növekedhet-e gyorsabb ütemben, vagy pedig a megbízhatóbb gazdasági erőközpontok piacai, például megint a frankfurti tőzsde bizonyul-e gyorsabbnak. Annyit mindenesetre megjegyeznek, hogy a frankfurti értéktőzsde az idén messze felülteljesítő az európai részvénypiacok között, máris túlértékelt a perifériához képest, ezért jövőre csalódást is okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.