A termelés folyamatos

Nem állította le a Bakonyi Erőmű a Mal Zrt. energiaellátását

Nem állította le a Bakonyi Erőmű Zrt. az ajkai timföldgyár energiaellátását.

2012.12.14 16:51MTI

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a termelés folyamatos. A vezérigazgató ugyanakkor nem nyilatkozott az MTI-nek az erőmű és a Mal között a timföldgyár tartozásáról folyó tárgyalásokról. Az adósság rendezéséről nem közölt részleteket Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója sem. 

A Bakonyi Erőmű Zrt. hétfőn közleményben tudatta, hogy beszüntetné a Mal Zrt. energiaellátását és így korlátozná Ajka város távhőellátását is, amennyiben a Mal nem fizeti ki tartozását pénteken kora délutánig az erőműnek. A cég mintegy 1,7 milliárd forintos tartozást halmozott fel az erőművel szemben, amely a timföldgyártáshoz szükséges gőzt biztosítja. 

A Kormányszóvivői Iroda csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a kormány szerdai ülésén foglalkozott a Bakonyi Erőmű, valamint Ajka távhő problémájával, és utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy saját hatáskörben rendezze és oldja meg a felmerült problémát. Az ajkai alpolgármester, Horváth József szintén csütörtökön közölte: a város lakosságának távfűtését nem veszélyezteti a Bakonyi Erőmű és a Mal vitája a timföldgyár tartozásáról.
 
Az önkormányzatnak a Bakonyi Erőművel hosszú távú távhő-szolgáltatási szerződése van, amelynek a felmondási ideje két év. Hozzátette: a gőztermelés kétharmadát a Mal, egyharmadát a város használja, a két rendszer műszakilag egymástól teljesen független. Az MTI információi szerint a felek között folyamatosak a tárgyalások, a gőzszolgáltatás leállítása az erőműnek és a timföldgyárnak is komoly veszteséget okozna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.