Párizsban lehetne a központ

Németország megállapodna Párizzsal az európai bankfelügyeletről

Németország meg akar állapodni Franciaországgal a közös európai bankfelügyeletről.

2012.12.09 14:32MTI

A Der Spiegel című német hetilap német pénzügyminisztériumi forrásokat idézve azt írta, hogy Németország nem ellenezné, ha az új bankfelügyelet központja Párizsban lenne és nem Frankfurtban, ahogy eddig követelte, cserébe viszont bizonyos engedményeket vár.
 
Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek hét eleji ülésén nem született megállapodás a közös európai bankfelügyelet létrehozásának részleteiről. A megbeszéléseket december 12-én folyatják annak érdekében, hogy az Európai Tanács december 13-14-i üléséig egyetértés jöjjön létre. Az európai állam- és kormányfők korábban arról állapodtak meg, hogy az év végéig kidolgozzák az - Európai Központi Bank (EKB) égisze alatt létrejövő - egységes bankfelügyelet intézményi és jogi szabályozását. 

A hét eleji ülésen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter leszögezte: nem támogatnak olyan megoldást, amelyben a felügyeleti kérdésekben az EKB kapja a végső döntési jogot. Sőt, kétségesnek tartotta, hogy az EKB felügyeleti jogköröket vegyen-e át egyáltalán. Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nem szabad felhígítani a bankuniós előterjesztést. 

"Nincs mandátumunk arra, hogy kettős felügyeleti rendszerről tárgyaljunk, olyanról amely kétségbe vonná azt a célt, hogy egyes bankok esetében egységes felügyelet legyen". A miniszterek között abban sem volt egyetértés, hogy mely bankokat felügyelné közvetlenül az EKB, és melyek ellenőrzése maradna a tagországoknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.