24,5 milliárdos beruházás

Fürjes Balázs: 2015 szeptemberére elkészül a Ludovika Campus

2015 szeptemberére elkészül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek helyet adó Ludovika Campus a VIII. kerületi Orczy-kertnél.

2012.11.23 16:00MTI

A kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa és az egyetem az építész szakmai szervezetekkel közösen két nyílt pályázatot hirdetett még szeptemberben; az egyik egy ötletpályázat volt a teljes környezet- és parkrendezésre, míg a másik egy - mindenki számára nyitott - sportkomplexum tervezésére. Előbbi ötletpályázat első díját a Művészetek Palotáját is tervező Zoboki Gábor és csapata, míg utóbbi tervpályázat első díját a Papp László Budapest Sportarénát és a Pannonhalmi Főapátság fogadóépületét is tervező Skardelli György és csapata nyerte. 

A kormány idén döntött arról, hogy újjáépíti a józsefvárosi Ludovika történelmi épületegyüttesét és ezzel együtt megújítja az Orczy kertet. A fejlesztést a kormány májusban kiemelt európai uniós projektté nyilvánította. A tervek között új épületek is szerepelnek, így az megvalósulhat az NKE egységes elhelyezése.
 
A beruházásról kiadott tájékoztató szerint a Ludovika Campus beruházás révén újjászületik Budapest egyik legnagyobb közparkja, és Józsefvárosban egy hektárral nő a zöldfelület, az állandó rendőri jelenlét pedig erősíti a közbiztonságot, bővülnek a budapestiek kulturális-szabadidős lehetőségei, megújul egy hanyatló városrész. A beruházás előkészítéseként már lezajlott a Pollack Mihály tervezte Ludovika épület teljes tervezési munkája, az építési engedélyek már megvannak, így 2013 elején elindulhat a kivitelezés. 

Zoboki Gábor és csapata ötletpályázatának méltatásában egyebek mellett az áll, hogy a pályamű egyszerre tiszteli a történeti múltat, alkalmaz XXI. századi, kortárs megoldásokat, és elégíti ki a közpark és az oktatási tevékenység működésének igényeit. A Skardelli György és csapata által készített tervről pedig azt írták, az első helyezését annak köszönhetik, hogy úgy ötvözik a modern egyetemi sportközpontot a megújuló, mégis történelmi környezettel, hogy az harmonikus egységet képez. 

A kortárs építészeti alkotás jól illeszkedik a történeti környezetbe, az áttetsző, könnyed, világos és fegyelmezett épületszerkesztés eredményeként jó kompozíció születik, amely egyenrangúan nyitott a park és a külső környezet felé is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.