Segítik a gazdaság növekedésének gyorsulását

Veres: Magyarország hitel-megállapodásokat írt alá az Európai Beruházási Bankkal

Három hitelszerződést írt alá Magyarország az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kedden Luxembourgban, összesen 440 millió euró értékben - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a helyszínen.

2008.06.04 07:02MTI

A megállapodások közül kettő az Új Magyarország Fejlesztési Tervet érinti: 120 millió euró térségfejlesztési (térségelérhetőség-javítási) programokra, 45 millió euró egészségügyi infrastrukturális programokra szolgál. A harmadik, 275 millió eurós hitelszerződés innovációs programokra fordítható.

Ezzel kapcsolatban az EIB Luxembourgban kiadott közleménye úgy fogalmazott, hogy olyan tervezetekről van szó, amelyek segítik a magyar gazdaság növekedésének gyorsulását és versenyképességének javulását. Az elmúlt három évben a luxemburgi székhelyű bank összesen 165 millió euróval segítette a magyar kutatási programokat.

A térségelérhetőségi kölcsönnel az uniós bank szerint olyan helyi közlekedési beruházásokat valósítanak meg, amelyek végső soron a nagy uniós közlekedési folyosókkal kötik össze a helyi hálózatokat. A projekteknek kedvező környezetvédelmi hatásuk is van, és segítik a magyar vidék jobb bekapcsolódását az uniós egységes piacba - áll az EIB közleményében. Az EIB részéről Marta Gajecka alelnök írta alá a mostani megállapodásokat. A bankilletékes egyúttal kitűnőnek minősítette az EIB és Magyarország együttműködését. Az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóját követően az MTI-t tájékoztatva Veres János elmondta azt is, hogy a napokban született egy megállapodás Pécs mint leendő európai uniós kulturális főváros programjának támogatására az EIB-vel. A kormány erre még decemberben tett vállalást.

A megállapodás összértéke 50 millió euró. Az EIB az Európai Unió kizárólagos tulajdonú pénzintézete, feladata mindenek előtt az uniós belső integrációt erősítő tervezetek finanszírozása kedvezményes kölcsönök formájában. A most bejelentettekkel együtt az EIB-vel idén már összesen mintegy 760 millió eurónyi megállapodást írt alá Magyarország. 1990 óta az uniós bank összesen 8,5 milliárd euró kedvezményes kölcsönt juttatott hazánknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.