Új utakon - Szociális gazdaság

Andor: az EU ösztönzi a szociális vállalkozások alapítását és fejlődését

Az Európai Unió ma már világos eszközöket kínál a belső piac, a versenypolitika és a finanszírozás terén a szociális vállalkozások alapításának és fejlődésének ösztönzésére - mondta Andor László szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős uniós biztos egy szakmai fórumon hétfőn Nyíregyházán.

2012.10.29 13:35MTI

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara által szervezett Új utakon - Szociális gazdaság nemzetközi konferencián az uniós biztos kifejtette: az Európai Bizottság már több javaslattervet dolgozott ki az Európában tevékenykedő szociális vállalkozások finanszírozásának ösztönzésére és a forrásokhoz való hozzáférés elősegítésére.

Ezt a példát követve a nemzeti kormányoknak és a helyi önkormányzatoknak is szükséges kidolgozni a saját szociális kezdeményezéseiket - fogalmazott Andor László. Az ilyen jellegű elképzelések megvalósításához az Európa Bizottság szakmai és anyagi segítséget nyújt - utalt az uniós biztos az Európai Szociális Alapból nyújtható támogatásokra.

A szociális vállalkozások magyarországi helyzetével kapcsolatban Andor László elmondta, az ilyen társaságok alapítását nagyban megkönnyíti az idén áprilisban módosított szövetkezeti törvény. A szakértők egyetértenek abban - folytatta - , hogy ezek a szövetkezetek a közfoglalkoztatásból való kimeneti útnak, azaz a valós munkaerőpiacra való kilépés következő lépcsőfokának tekinthetők.

Jelenleg közel 300 szociális szövetkezet működik Magyarországon, tevékenységi köreik a mezőgazdaság, az állattartás, a gyógynövény- és gombagyűjtés, a kisipar, a hagyományos szakmák újjáélesztése, vagy a háztartási segítség - mondta Andor László. Ezeket a szövetkezeteket hazai forrásból mintegy 3 milliárd, a TÁMOP forrásokból pedig közel 15 milliárd forintból tudják támogatni.

Andor László ugyanakkor megjegyezte: utóbbi keretösszeg közvetlen mezőgazdasági támogatásra nem fordítható. Amennyiben a szövetkezet alapszabályban rögzítve nonprofit módon tevékenykedik, vagy közhasznú szervezet, akkor ezek a támogatások 100 százalék támogatással adhatóak - tette hozzá a szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős uniós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.