Önkormányzatok

Átvállalja az állam 1956 önkormányzat 612 milliárd forintnyi adósságát - összefoglaló

Összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton.

2012.10.27 23:01MTI

Botka László, Szeged szocialista polgármestere szerint a bejelentett csomagban sok a bizonytalanság, a Jobbik attól tart, hogy az intézkedésnek árnyoldalai is lesznek, ugyanakkor szükségesnek tartja az önkormányzati adósságkonszolidációt. A nemzetgazdasági tárca és az OTP elemzői szerint az intézkedés a konszolidált államháztartási hiányt és a konszolidált államadósságot nem érinti.

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Orbán Viktor a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalását.

Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam. A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivői Iroda MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az országos adósságállomány körülbelül nyolc százaléka oszlik meg mintegy 1700 ilyen település között. Orbán Viktor emellett azt is bejelentette a tanácskozáson, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi az állam, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyiadó-bevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

A miniszterelnök mindemellett hangsúlyozta: az adósságból kimentés önmagában nem elegendő, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek. Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat - vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.

A rendezvényen Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke töretlennek nevezte az önkormányzati rendszer szövetségét a kabinettel és a parlamenttel. Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kiemelte: az önkormányzatokra mindig lehetett számítani, a helyhatóságok azonban most azt kérik a kabinettől, nyúljon hozzá a finanszírozásukhoz, és hosszú távon hozzon létre zárt rendszert, amellyel az önkormányzatok folyó működési bevételeikkel fedezni tudják folyó működési kiadásaikat.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a főváros XII. kerületének polgármestere arra mutatott rá, nem szabad összekeverni az önkormányzatok különböző hiteleit, mert a fejlesztési kölcsön elfogadott, a folyószámlahitel pedig szükséges. A problémát a működési hitel okozza, ez lökte adósságspirálba a települések egy részét - mondta.

Botka László, az MSZP választmányának elnöke, Szeged polgármestere a kormányfő bejelentésére reagálva az MTI-nek azt mondta: "a most bejelentett intézkedésben, csomagban nagyon sok a bizonytalanság, és könnyen lehet, hogy azok, a zömével fideszes vezetésű települések járnak jobban, akik az elmúlt öt-hat évben nyakra-főre bocsátották ki a svájci frank alapú kötvényeket". Botka László szerint a Fidesz rádöbbent, ha elveszik az önkormányzat bevételeit, vagyonát, valamint intézményeit, akkor a település képtelen működni és képtelen visszafizetni a fejlesztéshez felvett hiteleket.

Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati közleményében azt írta: a Jobbik attól tart, árnyoldalai is lesznek a települési konszolidációnak, mivel szerintük az a megyék esetében is "vagyonelkobzással", valamint az érdemi feladatok elvonásával járt. Az ellenzéki politikus szükségesnek nevezte az önkormányzati adósságkonszolidációt, pártja szerint azonban a települések önrendelkezésének megtartása legalább annyira fontos, mint az állami segítségnyújtás az adósságteher átvállalásával.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az OTP elemzői stábja az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a konszolidált államháztartási hiányt és a konszolidált államadósságot nem érinti az önkormányzatok adósságának átvállalása.

Az MTI kérdéseire az NGM Kommunikációs Titkársága hangsúlyozta, hogy az önkormányzati adósságátvállalás sem az uniós módszertan szerinti hiányt, sem az államadósságot nem érinti, mivel az államháztartáson belüli tranzakcióról, nem pedig az államháztartáson kívüli szervezettől történő adósságátvállalásról van szó.

Az OTP Bank elemzői úgy vélték: az önkormányzati adósság kérdése a válság kitörése óta egyre égetőbb probléma, ami a mostani bejelentés szerint megnyugtatóan lezárul. Az OTP elemzői szerint előretekintve jelentősen csökkenti az önkormányzati adósság újratermelődésének valószínűségét, hogy az önkormányzati törvény értelmében a helyhatóságok nem tervezhetnek költségvetésükbe működési hiányt, valamint a stabilitási törvény életbe lépésével idén január elsejétől kezdődően kormányzati engedély szükséges éven túli önkormányzati hitelfelvételhez.

Az MTI megkereste a Magyar Bankszövetséget is, ahol annyit közöltek: vizsgálják a miniszterelnök bejelentésének lehetséges hatásait, és később alakítják ki álláspontjukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.