Folyamatos csökkenés

Másfél éves mélyponton a magyar CDS-árazás Londonban

Tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása hétfőn a londoni piacon.

2012.10.15 17:06MTI

Az év eleji, jóval 700 bázispont feletti árfolyamrekordok óta csaknem folyamatos a csökkenés, amelyet a nemrég bejelentett államháztartási egyenlegjavító program, valamint az IMF/EU-megállapodáshoz fűződő piaci várakozások ezzel összefüggő erősödése az elmúlt tíz napban jelentősen tovább gyorsított. Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 269 bázispont volt a hétfő délutáni londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. 

A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása legutóbb tavaly júliusban járt a 260-as sávban. A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg nem egészen 270 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez számottevően jobb például Olaszország, Spanyolország és Portugália törlesztéskockázati megítélésénél. A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 292, a spanyol 344, a portugál 455 bázispont környékén járt a hétfő délutáni londoni jegyzésben. 

Az idén az első kereskedési hétben még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 480 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. 

A magyar CDS-árazás gyorsuló ütemben csökken az államháztartási egyenlegjavító program október eleji bejelentése óta, főleg annak hatására, hogy egybehangzó londoni elemzői megítélés szerint a tervezett konszolidációs intézkedéscsomag javította az IMF/EU-megállapodás esélyét. Citybeli elemzői vélemények szerint ennek egyik fő oka az, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB). Ezt a tervet a londoni elemzői közösség korábban az IMF/EU-megállapodás legfőbb akadályai közé sorolta.

Londoni elemzői vélemények szerint a magyar CDS-árazás ütemes csökkenése az egyik elsődleges vezérlő tényezője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdett monetáris enyhítési ciklusnak. A citybeli elemzői közösség egybehangzó előrejelzése szerint amíg ez a piaci kockázati mutató javul, addig a monetáris tanács a célszintet jelentősen meghaladó éves inflációs ütem ellenére is folytatni fogja a kamatcsökkentéseket. Szeptemberben 6,6 százalék volt a tizenkét havi, teljes kosárra számolt inflációs ütem. 

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetőknek összeállított legújabb helyzetelemzésükben azonban azt jósolták, hogy az MNB alapkamata jövő nyárra a 3 százalékos céltól messze járó infláció ellenére is 5,0 százalékig süllyed a jelenlegi 6,50 százalékról. A ház londoni elemzőinek fejtegetése szerint ugyanis a múlt hónapban kiadott új jegybanki inflációs jelentésben már benne volt az a várakozás, hogy szeptemberben meredeken emelkedik az inflációs ütem, és a monetáris tanács tagjainak többsége már ennek az előrejelzésnek az ismeretében voksolt a szeptemberi kamatcsökkentésre.
 
Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is. Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a 4cast felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a szeptemberi inflációs számok minapi ismertetése utáni értékelésükben kimutatták, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében felvázolt pálya alapján szeptemberben akár 6,7-6,9 százalék is lehetett volna a tizenkét havi infláció. "Ha a múlt hónapban, az inflációs jelentés kiadásának idején ez nem volt akadálya a kamatcsökkentésnek, akkor nem valószínű, hogy most akadálya lenne" - fogalmaztak a 4cast elemzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.