KSH

Közel 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 1,4 százalékos növekedést jelez.

2012.10.12 10:19MTI

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok megegyeznek az egy héttel korábban közölt előzetesekkel.

Augusztusban az ipar termékek belföldi értékesítésének volumene 5,2, az export 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A munkanaphatással kiigazított adatok a belföldi értékesítés 3, az export 0,3 százalékos éves csökkenését mutatják, a szezonálisan kiigazított index az előző hónaphoz mérve a belföldi eladások 0,3 százalékos csökkenését és a kivitel 0,9 százalékos növekedését jelzik.

Az augusztusi adatokat a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenésén túl elsősorban a járműgyártás növekedési ütemének lassulásával magyarázta a KSH.

A járműgyártás kibocsátásának éves növekedési üteme az előző hónapok tíz százalékot közelítő ütemével szemben augusztusra 2,8 százalékosra lassult. A számítógépek és elektronikai termékek termelése a júliusi 6 százalékos visszaesést követően 15,3 százalékkal hanyatlott, miután a belföldi értékesítés 19,6, a kivitel 15,6 százalékkal csökkent.

Augusztusban a járműgyártás kivitele 7,9 százalékosra lassult az előző havi 10,9 százalékról és január óta a legszerényebb volt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termékek exportvolumene jelentősen, április óta először ismét két számjeggyel, 15,4 százalékkal esett vissza. A szektor exportjának éves összevetésű csökkenése tavaly március óta megszakítás nélkül folytatódik. Az élelmiszerexport 7,8 százalékkal folytatta a tavaly június óta töretlen növekedését, amely az előző három hónapot követően először lassult egyszámjegyűre.

Az élelmiszeripar belföldi eladásainak emelkedése augusztusban 1,8 százalékosra lassult az előző havi 6,3 százalékosról és a növekedésben szerepe lehetett az 1,3 százalékos visszaesést mutató bázisadatnak is. A járműgyártás belföldi eladásai 20,4 százalékkal, a számítógépek és elektronikai termékeké 19,6 százalékkal estek vissza tavaly augusztushoz mérve. A gépek és a villamos berendezések belföldi értékesítése ugyanakkor 12,4, illetve 2,1 százalékkal nőtt - derül ki a KSH adataiból.

Az új feldolgozóipari rendelések visszaesése 16,0 százalékra gyorsult az előző havi 4,3 százalékosról. Az új belföldi rendelések 7,1, az export rendelések 17,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A korábbi rendeléseknek köszönhetően augusztus végén az összes rendelés még 13,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet, a belföldi rendelések, 23,8, az exportrendelések 12,2 százalékos emelkedésének eredőjeként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.