Átláthatóságát fokozná

Tőzsdére mehet a kínai Huawei

Tőzsdére készül az átláthatóságának fokozására és üzletszerzési esélyeinek javítására törekvő kínai Huawei - értesült a Wall Street Journal.

2012.10.05 10:24MTI

Az újság az ügyhöz közel álló forrásokat idéz, amelyek szerint a világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata befektetési bankok tanácsát kérte tőzsdére vonulásával kapcsolatosan arról, hogy az pontosan hogyan és hol történjen. Utóbbi kérdést illetően a cég előnyben részesíti az Egyesült Államokat Hongkonggal és Londonnal szemben. Az elsődleges nyilvános kibocsátásról (IPO) ugyanakkor még nem született végleges döntés, így a vállalat még bankot sem választott a tranzakció lebonyolításához - írja a Wall Street Journal.

A Huawei régebb óta keresi a tőzsdére menetel lehetőségét, ám az ügy az elmúlt években nem haladt előre. A mostani időpont a kínai vállalatok amerikai tőzsdéken való alulértékeltsége miatt lehet kevésbé jó döntés, emellett az sem tisztázott, hogy a listázás valóban segítené-e a külföldi piacok céggel szembeni bizalmatlanságának eloszlatását.

A Huawei egyik legnagyobb problémája a nemzetközi piacokon ugyanis az, hogy a kínai vezetéshez és hadsereghez kötődő meghatározhatatlan kapcsolata és egyéb biztonsági félelmek komolyan akadályozzák terjeszkedését. Emiatt nem engedélyezték például a hatóságok tavaly a cég számára a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból.

Az Európai Unió májusban jelentette be, hogy vizsgálódni kíván a Huawei - és a ZTE - kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül. 2011 novembere óta az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága pedig azt vizsgálja, hogy a két vállalat terjeszkedése jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek az Egyesült Államokban.

A Huawei több alkalommal tagadta az ellene felhozott vádakat és zöld jelzést adott a hatóságoknak a vállalatnál való vizsgálódásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.