Közzétették a foglalkoztatási adatokat

A munkanélküliségi ráta 7,7 százalék - az MSZP optimista

Az MSZP szerint a gazdasági adatok javulása hatással lesz a foglalkoztatásra, míg az ellenzéki pártok a kormányt és a gazdasági helyzetet okolják a romló foglalkoztatási adatok miatt. A KSH közlése szerint idén február és április között a foglalkoztatottak száma 3 millió 850 ezer, a munkanélkülieké pedig 323 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék, az egy évvel korábbinál 0,2 százalékponttal magasabb.

2008.05.29 17:28MTI

Az MSZP szerint túl vagyunk a mélyponton, a gazdasági adatok javulnak, és ez a foglalkoztatásra is hatással lesz - mondta Filló Pál, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának szocialista alelnöke az ismertté vált adatok kapcsán. Szerinte az utóbbi hónapok gazdasági adatait nézve elmondható, hogy a helyzet javulni fog. Filló Pál azt mondta, az év végére az sem elképzelhetetlen, hogy Magyarország elérje a 4 százalékos gazdasági növekedést, ami a munkaerőpiacra is hatással lesz.

Hozzátette: úgy tűnik, egyre gyorsabb ütemben növekszik a gazdaság, és ez munkahelyteremtést hozhat. Filló Pál súlyos problémának nevezte azt, hogy alulképzettek a magyar munkanélküliek, mivel döntő többségük csak az általános iskolát, vagy még azt sem végezte el. Ezek a munkavállalók nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, nincs irántuk kereslet. Ismertetése szerint a következő hónapokban ezeken az embereken akarnak segíteni önkormányzati közmunkaprogramokkal és képzésekkel, erről szól a Munka, tudás, tulajdon program.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány többségben és kisebbségben is alkalmatlan a munkahelyteremtésre. Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt szakpolitikusa az MTI-nek kiemelte: bármelyik statisztikai adatot, akár a korcsoportokat, akár a pályakezdőket, akár a regionális mutatókat nézzük, semmilyen pozitív irányú változás nincsen, sőt a foglalkoztatottság olyan alacsony, hogy ezzel a 27 uniós tagországból a Magyarország a 25. helyen áll.

Bernáth Ildikó hangsúlyozta, hogy a Fidesz legfontosabb programpontja a munkahelyteremtés. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor pártelnök kedden gazdasági szereplőkkel folytatott megbeszélése után 10 év alatt egymillió új legális munkahely teremtéséről beszélt.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kormány az új foglalkoztatási formák elterjesztésében kezdeményező szerepet kíván betölteni, s e téren a kabinet megítélése szerint a távmunka elterjesztése hozhat jelentős eredményt. Mint kiemelte, az idei pályázatokon eddig a bíráló bizottság 118 pályázat elfogadását javasolta, ami 600 új távmunkahely létestését teszi lehetővé. Idén a távmunka pályázatokon három területet támogatott a kormány: a bér- és járulék költségekre 452 millió forintot, az infrastruktúra kialakítására 89,5 milliót, a képzésekre pedig 16,6 millió forintot nyertek el a pályázók.

Simon Gábor közlése szerint az a cél, hogy az EU költségvetési ciklus végére, 2013-ra a távmunkában dolgozók aránya a jelenlegi 4-5 százalékról 8-10 százalékra emelkedjen Magyarországon.

Az MDF szerint a munkanélküliségi adatok is azt bizonyítják, a politikának azzal kell foglalkoznia, hogyan lehet vállalkozásbarát környezetet kialakítani Magyarországon - mondta Dávid Ibolya az MTI-nek, az egykulcsos adórendszer bevezetését szorgalmazva. A demokrata fórum elnöke szerint a politikának a munkahelyteremtésre és a gazdaságélénkítésre kellene koncentrálnia a következő hetekben, hónapokban.

Dávid Ibolya elmondta: az MDF a Nemzeti Adószabadság Programjában fogalmazta meg, miként lehet vállalkozásbarát környezetet kialakítani Magyarországon. A KDNP szerint gazdasági és társadalmi okokkal magyarázhatóak a romló foglalkoztatási adatok.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke úgy vélte, vannak ugyan pozitív elemek a kormány foglalkoztatáspolitikájában - példaképpen a Start programot említette -, de "társadalompolitikája katasztrofális".

A politikus szerint ugyanis a szociális és családpolitika munkakerülésre és "megélhetési gyermekszülésre" késztet. Kóka János, az SZDSZ elnöke az MTI-vel közölte: az adócsökkentéssel, az egykulcsos adózás bevezetésével együtt más lépések megtételére is szükség van, hogy javulhasson a foglalkoztatás Magyarországon.

Amennyiben megvalósul az SZDSZ által remélt, 2009-től 20, majd 2011-től 18 százalékos mértékű egykulcsos adó bevezetése, beindulhat a gazdaság motorja - emelte ki. Velkey Gábor, a liberális párt országgyűlési képviselője azt mondta, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett szigorító intézkedések nem hoztak eredményt a foglalkoztatottság területén. "Az adatokból érdemi romlás nem olvasható ki, helyben járás azonban igen" - mondta Velkey Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.