Bankközi devizakereskedelem

Alig változott a forint árfolyama

Alig változtak az árfolyamok kedden a bankközi devizakereskedelemben: az eurót délután 284,20 forinton jegyezték a kora délelőtti 284,54 forint és a hétfő esti 284,33 forint után.

2012.09.04 16:36MTI

Az euró jegyzése kedden 283,96 és 284,96 forint között mozgott. A forint árfolyama a múlt hét elején a jegybanki alapkamat csökkentését követően emelkedett a 280-as euró jegyzés fölé. Augusztus eleje óta a jegyzés 275 és 280 forint között mozgott. A forint az év elején 324,27-es jegyzésen érte el leggyengébb árfolyamát az euróval szemben (1,30-as euró/dollár mellett). Azóta több-kevesebb ingadozással folyamatosan erősödik. Idei legerősebb árfolyamát 274,46-os euró jegyzésen augusztus 21-én érte el. 

Kedden délután a svájci frank 236,59 forinton állt a hétfő esti 236,79 forint után, a dollárt kedd délután 225,80 forinton jegyzik a hétfő esti 225,65 forinttal szemben, a japán jen árfolyama pedig 2,8808 forint a hétfő esti 2,8851 forint után. Hétfő délután Mario Draghi EKB-elnök a Európai Parlament gazdasági bizottságának zárt ülésén közölte, hogy véleménye szerint nem minősül egy tagállam jegybanki finanszírozásának, ha az Európai Központi Bank legfeljebb 3 éves lejáratú államkötvényeket vásárol. 

A piacok ennek ismeretében már nem látják különösebb akadályát annak, hogy az EKB korábban kinyilvánított szándékának megfelelően ténylegesen megkezdje az adósságcsapdába esett euróövezeti tagországok állampapírjainak vásárlását a szuverén adósságszolgálati terhek leszorítása érdekében. Az EKB csütörtöki ülésétől várt konkrét bejelentések reményében a befektetői kockázatvállalási hajlandóság javult az euróeszközökkel szemben, az euróövezeti perifériális szuverén hozamok így csökkenhettek, az euró/dollár jegyzés 1,26 feletti értékekre emelkedett, majd némi korrekción esett át. 

Kedden kora reggel a legerősebb euró jegyzés 1,2627 dolláron történt, a múlt pénteken 1,2637 dolláron elért kéthavi csúcs közelében. Délután négy órakor az eurót 1,2590 dolláron jegyezték a hétfő esti 1,2596 dollár után. A kétéves olasz államadósság hozama kedden 2,33 százalékra, tavaly március óta nem látott alacsony szintre, a kétéves spanyol adósság hozama pedig 3,00 százalékra, április eleje óta nem látott alacsony szintre csökkent. 

Keddi heti rendszeres aukcióján az Államadósság Kezelő Központ az előző aukciónál, a másodpiaci referencia hozamnál és a múlt héten 6,75 százalékra csökkentett magyar jegybanki alapkamatnál is alacsonyabb átlaghozammal értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet. A lengyel zloty kedden 0,09 százalékkal, a horvát kuna 0,24 százalékkal gyengült, a román lej és a cseh korona árfolyama alig változott, szerb dinár pedig 0,5 százalékkal erősödött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.