Csak így hajlandó befektetni

Kína kockázatmentes befektetési lehetőségeket szeretne az EU-ban

Kína hajlandó európai állampapírokba fektetni, amennyiben a kockázatok teljes mértékben kizárhatók lesznek.

2012.08.30 08:12MTI

Kína fokozza konzultációit az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal, az érintett befektetési alapokkal, valamint az unió egyes tagországaival, hogy támogassa azokat a hitelválságból való kilábalásban - jelentette ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a kínai-német kormányközi konzultációt követően. Kína továbbra is bízik az euróban, de a kétoldalú találkozóról kiadott közös közlemény szerint Kína és Németország növelni szándékozik - az euró mellett - jüan elszámolású kereskedelmét, illetve beruházásait. Peking és Berlin egyaránt üdvözölte, hogy a német bankok lehetőséget kapnak a kínai bankközi kötvénypiacon történő befektetésre. 

A dokumentum szerint a felek megállapodtak a két ország bankjai közötti jüan alapú üzletek biztosításában, valamint arról, hogy kínai bankok jüanban denominált pénzügyi termékeket bocsáthatnak ki Németországban. Ven megállapította, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyre bővülnek, s jelentős előrelépés történt például az elektronikus autók gyártásában, a kisvállalatok közti együttműködésben, a szakképzésben és a kölcsönös beruházásokban, a kedvezőtlen nemzetközi körülmények közepette is. 

A kínai csúcsvezetésben közelgő változásokra utalva kifejezte, ez az utolsó alkalom, hogy a jelen kínai kormány a partnere a német félnek, s egyben teljes bizalmáról biztosította Merkelt a kínai-német kapcsolatok jövőjével kapcsolatban. Kínában csütörtökön - Merkel látogatásának idején - jelentették be, hogy 3,5 milliárd dollár értékben 50 Airbus A320 típusú repülőgépet vásárolnak. A gépvásárlásokról szóló tárgyalások azután akadtak meg, hogy Peking nehezményezte a légitársaságaira kivetett uniós széndioxid adó bevezetését. 

Ezen kívül az Airbus, a Volkswagen AG és más német vállalatok új beruházási megállapodásokat kötöttek partnereikkel 3,2 milliárd dollár értékben. Köztük van az Airbus új összeszerelő sora 1,6 milliárd dollár értékben és a Volkswagen 290 millió dolláros alkatrészgyára. Mindkettő az észak kínai Tiencsin (Tianjin) városban épül, amelyet Ven társaságában a kancellár is felkeres.
 
A ZTE távközlési eszközöket gyártó vállalatóriás és a német IET Holding 1,3 milliárd dolláros szerződést kötött. A Kína és Németország közötti kereskedelmi forgalom az utóbbi évtizedben rendkívül gyorsan bővült. 2011-re elérte a 144 milliárd eurót, 10 százalékkal haladta meg a korábbi évit. A német vállalatok tavaly 26 milliárd eurót fektettek be Kínában, míg a kínai beruházások értéke Németországban 1,2 milliárd euró körül volt. 

A német kancellár társaságában van hét minisztere, s vele tartott mintegy két tucat vállalatvezető is. Merkel találkozik még Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnökkel, az alelnökkel és a miniszterelnök első helyettesével. Merkel csütörtök reggel érkezett Pekingbe kétnapos hivatalos látogatásra, 2005, azaz hivatalba lépése óta ez a hatodik útja Kínába, és idén is már a második.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.