Az új Munka törvénykönyve miatt

Tízből három munkavállaló fizetése csökkent Győr környékén

Tízből három munkavállaló fizetése csökkent Győr térségében az adójóváírás kivezetése és az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése miatt.

2012.08.28 11:44MTI

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője szerint a visszaesés a nyolc-tízezer forintot is elérheti, míg Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára arról számolt be, hogy négy-hétezer forintos csökkenéseket jeleztek tagjaik. "Beigazolódtak a korábban megfogalmazott aggályaink: a Munka törvénykönyvének módosításával csak a munkáltatók járnak jól" - mondta Molnár Ákos, utalva arra, hogy a cégek számára egyaránt kiadáscsökkenést hoz a délutáni pótlék eltörlése és az éjszakai pótlék szabályainak változása. 

Ez utóbbi ugyanis lehetővé teszi, hogy a korábbi harminc helyett bizonyos esetekben csak tizenöt százalékot fizessenek alkalmazottaiknak a cégek. Szavai szerint elsősorban ott kerültek rosszabb helyzetbe a munkavállalók, ahol nem működik érdekképviselet, mivel itt a cégek könnyebben takarítottak meg juttatásokat, például azzal, hogy a pótlékköteles időszakot megkerülve szervezték a műszakokat. 

Potyondi Antal megjegyezte: a nyári szabadságok miatt a munkavállalók jelentős hányada még nem ismerte fel, mit hoz számára az új szabályozás. "Bennük majd szeptemberben, októberben tudatosul, hogy hiányzik a fizetésből" - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.