Mennyire rohad a bankszektor?

Szinte elképzelhetetlen mennyiségű pénzt loptak el

Kihasználva a törvényekben rejlő kiskapukat, a legvagyonosabb adóelkerülők a magánbankok segítségével mintegy 21 billió (ezermilliárd) dollárt halmoztak fel offshore számlákon, derül ki egy friss jelentésből.

2012.07.23 15:34Konrád - ma.hu

A The Price of Offshore Revisited (Felülvizsgálat az Offshore áráról) című tanulmányt a The Tax Justice Network készítette és jutatta el a Guardiannek. A pénzt a hetvenes évek óta szipolyozzák ki a fejlődő országokból és elég lenne az országok tartozásainak rendezésére. A dokumentum rendelkezik jelenleg a világon a legpontosabb adatokkal az offshore gazdaságról.

“A problémát az jelenti, hogy ezeknek az országoknak a vagyona gazdag magánszemélyek kezében összpontosul, míg a tartozások súlya az egyszerű emberek vállát nyomja a kormányon keresztül” - írja James Henry az adóparadicsomok szakértője, a McKinsey tanácsadó volt közgazdasági vezetője.

A dokumentum felsorolja a világ vezető magánbankjait, akik kedvükre válogatnak a dúsgazdagok soraiból, majd juttatják el azok vagyonát olyan adóparadicsomokba, mint Svájc vagy a Kajmán-szigetek. A szuper-gazdagok vagyonát “a magánbankok, valamint a jogi, könyvelési és befektetési iparág jól megfizetett, szorgalmas serege védi, akik kihasználják az egyre határtalanabb és simábban működő globális gazdaságot”.

Nézze meg, honnan, mennyit vittek!


Henry szerint az összeharácsolt pénz nagy része mintegy 92.000 magánszemély tulajdona, a dúsgazdagok elit kasztjának tagjaié, akik a Föld népességének mindössze 0,001 százalékát teszik ki. ”Ezek a becslések megdöbbentő hibára mutatnak rá: az egyenlőtlenség sokkal-sokkal nagyobb, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak”. A politikusok viszont még mindig ezekre az adatokra hagyatkoznak, amikor a szegényekről van szó, állítja John Christensen a Tax Justice Networktől.

A jelentés végigköveti a pénz útját az országokból az offshore számlákra az elmúlt évtizedekből. Szaúd-Arábia gazdaságából a hetvenes évek óta mintegy 300 milliárd dollárt fejtek ki, míg Oroszországban a Szovjetunió bukása után 800 milliárdnak kelt lába. Nigéria a hetvenes évek közepe óta 300 milliárd dolláros hiányt mutatott fel.

Henry a világ tíz vezető magánbankját vádolja azzal, hogy segítik a kliensek adóelkerülését, többek között a UBS-t és a Credit Suisse-t. Henry szerint a top pénzügyi vezetők 2010-ben 6 billió dollárt dolgoztak fel, kétszer annyit, mint az azt megelőző évben.

Múlt héten az Egyesült Államok szenátusa az angol HSBC bankot elítélő jelentést készített. A jelentés szerint több bizonyíték van, hogy a bank biztonsági hiányosságai a pénzmosást segítették. Rámutatnak arra, hogy 2007 és 2008 között 7 milliárd dollár érkezett készpénzben a mexikói határon át és került a HSBC széfjeibe. Valószínűleg ezek a milliárdok kábítószerüzletekből származnak.

A jelentés rámutat arra is, hogy a bank több esetben is kijátszotta az USA biztonsági intézkedéseit, aminek során valószínűleg terroristákat és drogbárókat jutattak pénzhez. Korábban a banknak 1 milliárd dollárt büntetést kellett fizetnie, mert 2004 és 2010 között több ízben pénzmosás bűntettét követték el. A G20 többször is az adóparadicsomok felszámolását követelte a recesszió 2008-as kezdete óta, de semmilyen terv nem jött mozgásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.