Az MVM emelt volna, de a MEH ezt nem engedte

Júliustól sem változik a lakosság és a kis fogyasztású cégek áramtarifája

A nemzetközi olajárrobbanás ellenére mégsem nő a lakosság és a kis fogyasztású cégek, úgynevezett védett fogyasztók áramtarifája - tudta meg a Népszabadság.

2008.05.20 07:58Népszabadság Online, hirado.hu

A nemzetközi olajárrobbanás ellenére mégsem nő a lakosság és a kis fogyasztású cégek, úgynevezett védett fogyasztók áramtarifája - tudta meg a Népszabadság. A lap értesülései szerint bár a szolgáltatókat ellátó Magyar Villamos Művek (MVM) a közelmúltban a gázáremelkedéseket alkalmazó árképletre hivatkozva 3 százalékkal emelte a szolgáltatóknak átadott lakossági áram árát. 

Erre nem kellett engedélyt kérnie a Magyar Energia Hivataltól (MEH), az áramszolgáltatóknak azonban jóváhagyást kell kérniük az áremelésre, ám annak ellenére, hogy mindössze egyforintos lakossági dráguláshoz vezetett volna a lépés, az energiahivatal nem engedte továbbhárítani a fogyasztókra a különbséget, melyet így az áramszolgáltatóknak kell lenyelni. Egyes vélemények szerint az MVM, mint áram-nagykereskedő, indokolatlanul magas tarifát alkalmaz, vagyis az szolgáltatóknak érdemesebb lenne más forrásból beszerezniük az áramot. 

Ugyanakkor az MVM-et bíráló MEH-tanulmányok rámutatnak, jelen helyzetben ez nem megoldható. Az energiahivatal most türelemre inti a szolgáltatókat, mondván, az MVM jelentős piaci erőfölényére vonatkozó vizsgálat még nem zárult le. Ha az MVM számára kedvezőtlen határozattal zárul az eljárás, akkor egy esetleges árcsökkentő utasítás eredményeként a szolgáltatók újra pénzüknél lehetnének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.