Szerdán árakat emel a MOL

Újabb történelmi csúcson a gázolaj és a benzin ára

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 4 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 2 forinttal emeli szerdán a Mol, így mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsot ér el.

2008.05.19 14:07MTI

A Mol legutóbb május 15-én emelte bruttó 8 forinttal a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát. A csütörtöki újabb emeléssel a gázolaj átlagos ára literenként 330 forint, a 95-ös benziné 310 forint lesz. A kutaknál 10-15 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok. Pénteken a kőolaj hordónkénti szabadpiaci ára újabb napközi csúcsra, 127 dollár fölé emelkedett. 

Azóta valamelyest visszaestek a jegyzések, miután Szaúd-Arábia napi 300 ezer hordós termelésnövelést jelentett be, és az amerikai energiaügyi minisztériumban közölték: talán már júliusban abba hagyják a stratégia kőolaj tartalék további feltöltését. Kutatók korábban azt mondták, hogy a gázolaj literenkénti átlagára az idén várhatóan 320 forintra emelkedik a tavalyi 265 forintról, de lesznek olyan időszakok is - nyáron, a nagy közúti forgalom idején - amikor elérheti a 350-360 forintot. 

Az üzemanyagár, elsősorban a nemzetközi fuvarozó cégek keresletnövekedése miatt, világszinten nagyon magas. Míg 2007-ben 1 tonna gázolaj átlagára 700 dollár volt, napjainkban már 1.200 dollárért lehet ugyanennyi üzemanyagot vásárolni a tőzsdén. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta az MTI-nek: az állam nem tervezi, hogy a jövedéki adó mérséklésével vagy más módon csökkenti a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát. Az üzemanyagok árát piaci folyamatok befolyásolják, s a tárca nem tervezi a beavatkozást - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.