Soltvadkert Takarékszövetkezet

Végelszámoló: a betétesnek nem kell közvetlenül bejelentenie igényét

A végelszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek nem kell közvetlenül az OBA-hoz bejelenteni az igényüket, mert a betétbiztosító megkapja az adatokat a takarékszövetkezettől

2012.06.20 14:37MTI

A betétesek kártalanításával kapcsolatban annyi feladat van, hogy a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet informatikai rendszerében lévő adatokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) rendelkezésére bocsássuk, mely jelenleg is folyamatban van - közölte Boros András, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársa, a takarékszövetkezet végelszámolója szerdán az MTI-vel.

Boros András hangsúlyozta: az ötmillió forintot meghaladó kifizetések az OTP Bankon keresztül, az egymillió és ötmillió forint közötti kifizetések speciális kártyatermék segítségével történnek.

Az egymillió forintig terjedő kifizetéseket a postás házhoz viszi - tette hozzá.

A végelszámoló tájékoztatása szerint, a jövő héten csütörtökön lesz a takarékszövetkezet küldöttgyűlése, mely dönteni fog a 2011-es éves beszámoló elfogadásáról.

Boros András, a végelszámolás további folyamatáról elmondta: a küldöttgyűlés döntése után "fordul célegyenesbe" a május 31-ig tartó időszak zárómérlegének az elkészítése.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A takarékszövetkezet a soltvadkerti központ mellett nyolc Bács-Kiskun megyei településen rendelkezik fiókkal, mintegy 17 ezer betétese van.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA szerdától felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem a végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését.

A kártalanítás során a betétesek - mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások - személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, vagyis mintegy 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.