Kérvényezték az önkormányzatoknál

Spanyolország - A szocialisták megadóztatnák a katolikus egyház ingatlanjait

A spanyol ellenzéket vezető szocialista párt (PSOE) hétfőn az ország összes helyi önkormányzatánál kérvényezte, hogy vessenek ki ingatlanadót a katolikus egyház vagyonára, ezzel is segítve az országot sújtó pénzügyi válság leküzdését.

2012.05.28 14:14MTI

A Szentszék és Spanyolország 1979-es vatikáni szerződése értelmében a katolikus egyház máig mentesül az ingatlanadó megfizetése alól.
   
"Véget kell vetni ennek a kiváltságnak. A jelenlegi helyzetben a katolikus egyháznak is ki kell vennie a részét a pénzügyi válság leküzdéséből" - magyarázta Oscar Lopez, a PSOE szervezőtitkára. Ez a követelés "nem irányul senki ellen sem", de elfogadhatatlan, hogy mindenkinek áldozatot kell hoznia, csak a katolikus egyháznak nem - mondta Lopez.
   
Országos akciójával párhuzamosan a PSOE pártvezetése a parlamentben is előterjeszti azt a javaslatot, hogy az adóztatás végett készíttessék el "a katolikus egyház és más vallási közösségek" birtokában lévő ingatlanok aktualizált jegyzékét. Gaspar Zarrias, a PSOE város- és községpolitikáért felelős titkára közben az egyházak adóparadicsomának nevezte az országot.
    
Az Alfredo Pérez Rubalcaba vezette, országosan 2500 önkormányzatot irányító szocialistáknak mindazonáltal esélyük sincs e kezdeményezés keresztülvitelére, mivel Mariano Rajoy néppárti (PP) miniszterelnök kormánya ellenzi a vatikáni szerződés módosítását.
   
A parlamentben abszolút többséggel rendelkező konzervatív Néppárt így múlt szerdán már elutasította az Egyesült Baloldal (Izquierda Unida - IU) és a PSOE törvényjavaslatát a katolikus egyház ingatlanjainak megadóztatására. A Néppárt képmutatónak minősítette a szocialisták kezdeményezését, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt két törvényhozási időszakban, választási ígéretei ellenére José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök szocialista kormánya sem módosította a vatikáni szerződést.
   
Antonio Hernando, a PSOE intézményi kapcsolatokért felelős titkára elismerte, hogy ezzel hibát követtek el, amely rossz érzést keltett számos szocialista választóban. Ezzel együtt úgy vélte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor 24 százalékos a munkanélküliség, az államadósságot a nemzetközi pénzpiacokról csak magas kamatokkal lehet finanszírozni, a növekedési adatok pedig negatívba fordultak, "meggondolandó" a vatikáni szerződés módosítása.
   
A településeket sújtó adósságválság miatt közben olyan, konzervatívok vezette városokban is felvetődött a katolikus egyház ingatlanvagyonának megadóztatása, mint León, Zamora vagy Valladolid. Antonio Maria Rouco Varela bíboros, a spanyol püspöki konferencia elnöke ugyanakkor óva intett egy ilyen lépéstől, azt hangoztatva, hogy az veszélybe sodorna számos, az egyház által biztosított szociális ellátást és segélyprogramot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.