Újabb kamatemelés valószínű

Kellemetlen meglepetés az élelmiszerdrágulás

Kellemetlen meglepetésnek nevezték londoni elemzők a szerdai inflációs adaton belül az élelmiszer-komponens meredek drágulását, és az erős forint ellenére további jegybanki kamatemeléseket valószínűsítettek, akár 9 százalékig is.

2008.05.14 16:42MTI

A KSH szerdai közlése szerint a fogyasztói árak áprilisban 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet a márciusi 6,7 százalék után; a maginfláció éves szinten 5,6 százalékra emelkedett az elmúlt havi 5,3 százalékról. A teljes kosárra számolt éves adat pontosan egyezik az MTI által a szerdai közlés előtt kérdezett londoni elemzők előrejelzéseinek átlagával. 

Az előzetes felmérésbe bevont tizenegy nagy londoni gazdaságelemző és befektetési ház - UBS, Crédit Suisse, 4cast, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank, Citigroup, Barclays Capital - elemzői viszonylag széles sávban mozgó, 6,3-6,8 százalék közötti prognózisokat adtak, de az előrejelzési átlag 6,60 százalék volt. 

A szerdai adatismertetés után Jacqueline Madu, a Crédit Suisse bankcsoport londoni felzárkózó piaci gazdaságelemző részlegének közgazdásza az MTI-nek azt mondta: a teljes kosárra számolt éves infláció nem rossz, és megfelel az előzetes várakozásoknak. A visszagyorsuló élelmiszerár-infláció azonban "nem túl ígéretes" a dezinflációs folyamat szempontjából, és a teljes inflációs index egyik fő kockázati eleme, mondta az elemző. Jacqueline Madu szerint emiatt "szinte bizonyos", hogy az MNB ebben a hónapban újabb, negyed százalékpontos kamatemelést hajt végre, amelyet továbbiak követhetnek. 

Ezek időzítése a Crédit Suisse londoni szakértője szerint a béradatoktól is függ. Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési csoport felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza az április inflációs számok ismertetése után az MTI-nek azt mondta: az MNB-nek elsősorban a maginflációs komponensek folyamatos drágulását kell szoros figyelemmel követnie. Sueppel szerint az 5,6 százalékos éves maginfláció "nem nagyon ad okot elégedettségre ... de globális összefüggésben vizsgálva nem is kiugróan drámai". 

Az elemző szerint ebben a hónapban jegybanki kamatemelés várható, ugyanis egy olyan környezetben, amelyben másodlagos inflációs hatásoktól kell tartani, a pénzügypolitikának a szigorítás felé kell hajlania. Ez a kultúra honos a Eurosystemen belül is, tette hozzá, az euróövezeti jegybanki rendszerre utalva. A Dresdner Kleinwort befektetési csoport kommentárja azt emeli ki, hogy a maginfláció havi összevetésben gyorsabban emelkedett, mint a teljes körű index, és az 5,6 százalékos éves maginflációs ütem tavaly július óta a legmagasabb. A londoni Dresdner-elemzők szerint ráadásul a maginfláció még nem is tetőzött.

Az április adatsor összességében nem nagyon enyhíti az MNB rövid távú inflációs aggodalmait. Jóllehet a szolgáltatási index csökkenése jó jel, és az erős forint elősegítheti az infláció kordában tartását, a folyamatosan magas olajár azonban súlyos kockázat. A Dresdner Kleinwort szerint továbbra is valószínűtlen, hogy az új Inflációs Jelentésben a középtávú inflációs kilátások komolyabb javulásáról esne szó, és ez további pénzügypolitikai szigorításhoz ad majd érveket. 

Raffaella Tenconi, a cég londoni felzárkózó piaci elemzője az MTI-nek szerdán azt mondta: központi forgatókönyve szerint negyed százalékpontos kamatemelés várható májusban, utána két-három hónapos szünet, majd további emelések következnek, és a magyar jegybanki kamatszint 9 százalékon tetőzhet az idén. Tenconi szerint ebben az előrejelzésben nem csupán az inflációs kilátások játszanak szerepet, hanem az is, hogy a Dresdner Kleinwort ősztől - amikor az euróövezeti és a világgazdaság idei állapotáról már egyértelmű lesz a kép - a befektetői kockázatkerülési hajlam újbóli erősödésére számít.
 
A 4cast londoni gazdaságelemző csoport szerdai kommentárja kiemeli, hogy a szolgáltatási inflációs komponens indexének havi összevetésű csökkenésében az egészségügyi ellátási díjak eltörlése volt a fő tényező. Ezt kiszűrve ez az összetevő a cég számításai szerint hozzávetőleg 0,6 százalékkal drágult volna az előző hóról, ami - jóllehet "nem robbanásszerű" - az MNB szempontjából továbbra is "aggasztóan magas" ütem. A feldolgozatlan élelmiszerek 1,9 százalékos, illetve a feldolgozott élelmiszerek 1,4 százalékos havi drágulása "nagyon meredek". 

Az előbbi csoportban a sertéshús volt a fő árfelhajtó tényező, jelezve, hogy a magas takarmányárak most már kezdenek megjelenni a húsárakban, áll a 4cast elemzésében. A ház szerint összességében "az üzenet az, hogy az MNB-nek ébernek kell maradnia", és a jelenlegi inflációs kilátás erős érveket ad egy negyed százalékpontos kamatemeléshez ebben a hónapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.