A gyermekek egyharmada alultáplált

Milliók éheznek Jemenben

Több nagynevű nemzetközi segélyszervezet szerdán, a "Jemen barátai" elnevezésű rijádi találkozó megnyitóján kijelentette: legalább 10 millió embernek - a népesség körülbelül 44 százalékának - nem jut elég ennivaló, és a gyermekek egyharmada súlyos alultápláltságban szenved Jemenben.

2012.05.23 10:38MTI

A nyilatkozatot kiadó nonprofit szervezetek, köztük az Oxfam, a CARE és a Save the Children arra szólították fel  a találkozó részvevőit, így például az Egyesült Államokat, az Európai Uniót valamint a gazdag Öböl menti arab államokat, hogy lépjenek közbe, és akadályozzák meg Jemen közelgő gazdasági összeomlását. A jemeni tervezési miniszter már május elején bejelentette, hogy az ország 10 milliárd dolláros segélyt fog kérni a nemzetközi közösségtől.
   
Penny Lawrence, az Oxfam nevű, szegénység és éhezés ellen küzdő nemzetközi civil szervezet igazgatója a rijádi találkozón elmondta, hogy a jemeniek egy negyede adósságba verte magát, csak hogy enni adhasson a családjának. "Az anyák kiveszik az iskolákból a gyerekeiket és az utcára küldik őket koldulni, mert csak így tudnak megélni" -  tette hozzá. Jerry Farrell, a Save the Children jemeni igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy segítségnyújtás nélkül "katasztrofális mértékű élelmezési válság fog kialakulni Jemenben".
   
A jemeni helyzetről szóló és a szerdai nyilatkozathoz csatolt jelentésében az Oxfam azzal vádolta a nemzetközi adományozókat, hogy csak az indokokat keresik, hogy ne kelljen pénzt adniuk. Az ENSZ és különböző segélyszervezetek 455 millió dollárt kértek jemeni humanitárius programokra, de ennek eddig csak a 43 százalékát sikerült összeszedni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.