A párt szerint elfogadhatatlan

Jobbik: a távközlési adó lényegében a lakosságot terheli

Z. Kárpát Dániel közölte: a Jobbik számára elfogadhatatlan a távközlési adó bevezetése, mivel az az ellenzéki párt szerint áthárítható, így a lakosság fogja megfizetni.

2012.05.18 16:30MTI

A jobbikos politikus leszögezte: az Országgyűlés kormánypárti többsége által pénteken megszavazott távközlési adónak "legalább az indoklása őszinte", hiszen nem ágazati okokból van arra szükség, hanem a költségvetési hiánycél biztos teljesítése miatt.    

Hozzátette: ha a kormány azt szerette volna, hogy ezt az évi 44,4 milliárd forint bevételt biztosan ne háríthassák át a telekommunikációs cégek a felhasználókra, akkor közvetlenül is megadóztathatta volna azokat.    

Z. Kárpát Dániel ugyanakkor leszögezte: a lehető legrosszabb szektort választotta a kormány az újabb adóteherhez, hiszen a telekommunikáció a gazdasági fejlődés húzóágazata lehetne. A Jobbik szerint ezért ezt a 44,4 milliárd forint bevételt más szektorokból, multinacionális vállalatok közteherviselés alá vonásával is el lehetett volna érni.    

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. Az adó - amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma - havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.     A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük. A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol. Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással 247 igen és 82 nem szavazat mellett fogadta el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.