Még nem döntöttek

A kiszállást fontolgatja a Nabuccóból a német RWE

Az RWE német energetikai konszern azt fontolgatja, hogy kiszáll a Nabucco konzorciumból - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap megjelent számában.

2012.05.13 12:43MTI

A Der Spiegel szerint az RWE vezetése még nem hozott végleges döntést, de az utóbbi hetekben berlini és brüsszeli politikusokat arról tájékoztatott, hogy a cég hamarosan távozhat a gázvezeték projekt megvalósítására összeállt társaságból. A részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, 8 milliárd euróról 15 milliárdra emelkedtek, és mindig nem sikerült földgázszállítási szerződést kötni Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal - írta a lap.

A társaság szóvivője a beszámolóval kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek elmondta: a "változó kondíciókra" tekintettel vizsgálják, hogy teljesíthetők-e a Nabuccóval szemben támasztott üzleti és stratégiai követelmények. Döntést még nem hoztak az ügyben. Az RWE továbbra is úgy véli, hogy a földgázvezeték az eredetileg elképzelt formában lenne a legjobb megoldás valamennyi érdekelt félnek - tette hozzá.

Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát, mindenekelőtt az orosz forrástól való függőség csökkentését elősegíteni hivatott Nabucco az eredeti tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből szállítana gázt az unióba.

A 3.900 kilométer hosszú vezeték megépítésére és üzemeltetésre 2004 júniusában létrehozták a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-t (NIC). A bécsi székhelyű cég tulajdonosai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és az RWE.

A Mol áprilisban egy közleményben kifejtette, hogy úgy látja, a projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

Előzőleg Christian Dolezal, a NIC kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a részvényesek mindegyike hangot adhat kétségeinek; ezeket meg kell, és meg is fogják vitatni az igazgatótanácsi ülésen.

Hozzátette: jóváhagyott költségvetés alapján dolgoznak a projekt megvalósításán, a beruházás becsült költsége 8 milliárd euró, és azok a sajtóhírek, amelyek ennél többről szólnak, olyan "spekulációk", amelyeket ő nem kommentál. A költségek felülvizsgálata jelenleg is folyik.

Ha a Nabucco rövidebb szakasza, az OMV által felvetett, körülbelül 1.300 kilométer hosszú Nabucco West valósul meg, akkor alacsonyabb lesz a költségvetés, de erről a részvényesek döntenek - mondta Christian Dolezal.

Szólt arról is, hogy hamarosan hivatalos ajánlatot nyújtanak be a Nabucco Westre vonatkozóan az azerbajdzsáni Shah Deniz mező kiaknázását végző konzorciumnak, amely várhatóan még idén nyáron dönt arról, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.