Sikertelenség miatt

A piaci siker elmaradt - részvényese perli a Nokiát

Keresetet nyújtott be egy kisrészvényes a Nokia ellen a manhattani kerületi bíróságon, és más részvényesek nevében is jóvátételt követel az elszenvedett árfolyamveszteségért.

2012.05.04 19:29MTI

A panaszos, Robert Chmielinski, tavaly év végén Nokia-részvényeket vásárolt abban a reményben, hogy a korábbi piacvezető - amely folyamatosan teret vesztett az amúgy virágzó okostelefon-piacon - az új Windows alapú okostelefonjával fordulatot ér el, és részvényeinek ára alaposan felszökik.

Nem így történt, a piaci siker elmaradt, a Nokia jegyzése tovább csökkent. Az évet még 4,50 euró körüli áron kezdte a papír, pénteken már csak 2,35 eurót ért, alig több mint egy év alatt 70 százalékot vesztett értékéből.

A panaszos azzal vádolja a Nokiát, hogy szépítette a cég helyzetét, félrevezette a befektetőket, sőt csalást emleget. A vádat a Robbins Geller iroda képviseli, amely azzal szerzett hírnevet magának, hogy több gazdasági botrány, így az Enron és a WorldCom csőd kapcsán milliárdokat sikerült visszaszereznie a befektetőknek.

A keresetet a manhattani kerületi bíróságon nyújtották be. Erre lehetőség van, mert a Nokia-részvényekkel amerikai letéti jegy (ADS) formájában kereskednek New York-ban.

Az ügyvédek most más, magukat becsapottnak érző részvényeseket akarnak felhajtani, és gyűjtőperre készülnek. Ez veszedelmes lehet, mert kedvező ítélet esetén a kártérítés összege az egekbe szökhet, noha az ilyen perek évekig elhúzódhatnak, és nem ritkán megegyezéssel zárulnak. A felperes nem jelölt meg konkrét kártérítési összeget.

A piac és a Nokia mindenesetre komolyan veszi a fenyegetést. A Nokia jegyzése pénteken több mint 12 százalékot esett. A cég közölte, hogy "tanulmányozza a vád állításait, de meg van győződve róla, hogy azok tarthatatlanok".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.