PwC/HWWI

Kérem szépen, a valutauniónak nincs alternatívája

Az eurózóna mély válsága ellenére a valutauniónak nincs alternatívája, de folyatatni kell a konszolidációs folyamatot, majd egy európai fiskális unióval megszilárdítani azt.

2012.04.27 20:45MTI

Ezt állapítja meg a PwC tanácsadó cég és a hamburgi HWWI világgazdasági kutatóintézet pénteken Frankfurtban bemutatott elemzése.

A tanulmány szerint e nélkül az eurózóna szétesése fenyeget, ami súlyos politikai és gazdasági megrázkódtatásokhoz vezetne.

Még egyetlen ország, például Görögország kilépése is pusztító következményekkel járna. A drachmát drasztikusan le kellene értékelni, az állam és a bankok nem tudnák teljesíteni adósságszolgálatukat, ami újabb bankválságot okozna. Ezt azonban már aligha lehetne megfékezni masszív állami hitelekkel, ahogy a Lehman Brothers csődje után - állítja a tanulmány.

Mindezt tekintetbe véve a valutaunió fenntartása kétségtelenül a jobbik alternatíva, még akkor is, ha az államháztartási konszolidáció hosszú ideig lelassítja a gazdasági növekedést Európában és recessziós időszakok is bekövetkezhetnek - vélik a tanulmány készítői.

Fontos lépés volt a stabilizáció felé a stabilitási paktum, de a szakértők szerint Európának a gazdasági és a pénzpolitika terén is össze kell nőnie, ami nem lehetetlen ugyan, de tekintve az egyes országok közötti hatalmas különbségeket, mindenképp a távoli jövő zenéje.

A tanulmány szerint ugyanakkor a közös eurókötvény nem megoldás, mert az adósságok szétterítése egyes országokra nagy terhet róna, mások számára pedig lehetővé válna, hogy még jobban eladósodjanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.