A fegyvereladásra vonatkozó embargó életben marad

Felfüggeszti az EU a Mianmar elleni szankciókat

A Mianmar (egykori Burma) elleni szankciók felfüggesztéséről döntöttek az Európai Unió (EU) külügyminiszterei, ám a fegyvereladásra vonatkozó embargó továbbra is érvényben van.

2012.04.23 12:35MTI

Az egy évre szóló felfüggesztő intézkedést - amely többek között 800 mianmari vállalatot és mintegy 500 embert érintettek - luxemburgi tanácskozásukon fogadták el a külügyminiszterek. Catherine Ashton uniós kül-, és biztonságpolitikai főképviselő ezzel összefüggésben elmondta; az EU támogatni szeretné az országban végbemenő változásokat, hogy azok maradandóak legyenek.
   
A külügyminiszterek közleményéből kiderült, hogy az unió ezentúl is tüzetesen nyomon követni az országban történő eseményeket, s továbbra is a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon bocsátását szorgalmazza. Az EU egyben az etnikai konfliktusok beszüntetését és a humanitárius segítségnyújtás javítását sürgeti. Ashton egyébként ezen a héten Mianmarba látogat.
   
Az unió egyebek között utazási tilalmat és az unióban található vagyonukhoz való hozzáférés tilalmát tartotta érvényben több száz mianmari személy, vállalat és szervezet ellen. Az EU tavaly óta már több ízben enyhített az ázsiai országot sújtó büntetőintézkedéseken.
   
Az unió gesztusa mögött az áll, hogy a 2011 márciusában hatalomra került új mianmari vezetés engedélyezte Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus visszatérését a politikai életbe, szabadon engedett több száz politikai foglyot, és megkezdte a tárgyalásokat a lázadó etnikai kisebbségekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.