Több mint 700 milliárd forintra rúg a hitelállomán

Önkormányzati csődhullám közeleg

Az önkormányzatok kétharmada pengeélen táncol: hitelekkel és kötvények kibocsátásával harcolnak a működési források biztosításáért - állítja Vígvári András, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanácsosa, akinek szavait a Magyar Nemzet idézi pénteki számában.

2008.05.09 07:32Magyar Nemzet

A közgazdász szerint mára csaknem kétezer település sodródott a csőd szélére. Közölte, úgy látja, az önkormányzatok hitelfelvételének és kötvénykibocsátásának túl nagy a kockázata, mivel a felvett kölcsönök jó részét nem fejlesztésre, hanem a mindennapi fenntartási kiadásokra fordítják, vagyis könnyen ördögi körbe kerülhetnek.

Az ÁSZ megállapítása szerint jelenleg több mint 700 milliárd forintra rúg a szektor teljes hitelállománya, s ebben nem szerepelnek a részben önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezetek tartozásai. A probléma súlyosságát mutatja, hogy az idei évre a Pénzügyminisztérium az egész államháztartásra 1.087 milliárd forintnyi hiánnyal számolt – az önkormányzatok nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.