Borsik János szerint

"Elfogadhatatlan, fenntarthatatlan a 16 százalékos szja"

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint "elfogadhatatlan, fenntarthatatlan a 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja)".

2012.04.05 18:58MTI

Borsik János csütörtökön Debrecenben, az Autonóm Szakszervezeti Szövetséghez tartozó szakszervezetek képviselői fórumát követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az "igazságtalan és aránytalan 16 százalékos szja miatt 540 milliárd forint esik ki a bevételi oldalon a költségvetésből".

A szakszervezeti vezető szerint a 16 százalékos adó sem a fogyasztás, sem a gazdaság erősödéséhez semmilyen módon nem járul hozzá, és a többkulcsos, progresszív szja bevezetése már nem odázható el sokáig.

Borsik János riasztónak nevezte a 11,6 százalékos országos munkanélküliségi arányt, amely 0,1 százalékkal rosszabb az egy évvel korábbi mértéknél.

A béremelésekről szólva hangsúlyozta: sok munkáltató nem tudta végrehajtani a munkabérek kötelező emelését, és ott is, ahol az elvárt béremelés megtörtént, a munkavállalók csak a tavalyi nettó bérüket kapták meg, amely nem ellensúlyozza az infláció növekedését.

Hangsúlyozta: a 2012 július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyvével növekszik a munkavállalók kiszolgáltatottsága és csökken a keresete.

A kormány célja a rugalmas szabályozással az, hogy a munkáltató könnyen tudjon felvenni és elbocsátani munkavállalókat - jegyezte meg Borsik János, aki szerint érdemi egyeztetés erről nem történt, s "hiba volt olyan részmegállapodást kötni három szakszervezeti konföderáció és három munkáltatói szövetség részéről, amely igent mondott az új Munka törvénykönyvére".

Az Autonómok elnöke megfogalmazása szerint a nyugdíjrendszerrel, a korkedvezmény sorsával kapcsolatos bizonytalanság "kikezdi az embereket".

A szakszervezeteknek nyílt, ellenőrizhető tárgyalásokon meg kell akasztaniuk ezt a folyamatot - jelentette ki Borsik János, aki kérdésre válaszolva azt mondta: a kormány szándékosan és átmeneti sikerrel osztotta meg a szakszervezeteket.

Ugyanakkor döntően a munkavállalók magatartásán és a szakszervezeteken múlik, hogy erőteljesebb legyen a tiltakozás. Az Autonómok együtt akarnak működni a többi szakszervezeti konföderációval: nincs más alternatíva, csak az együttműködés - mondta Borsik János Debrecenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.