Csődbe mehet a fukusimai erőmű üzemeltetője

Egy trillió jenes kölcsönt kért a TEPCO a japán kormánytól

Egy trillió jenes, azaz mintegy 12 milliárd dolláros tőkeinjekciót kért a kormánytól a fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO csütörtökön, hogy elkerülje a csődöt.

2012.03.29 09:34MTI

A vállalat arról nem ejtett szót, hogy mekkora részesedést kapna a cégben az adófizetők pénzéért cserébe az állam.
   
A cég a hatalmas összeg nagy részét a tavalyi földrengés és szökőár következtében megsérült fukusimai atomerőmű helyreállítására, valamint a katasztrófa érintettjeinek kártalanítására fordítaná.
   
A bankszektoron kívüli legjelentősebb tőkeinjekcióra várhatóan júliusban fog sor kerülni.
   
A TEPCO ezen kívül körülbelül 846 milliárd jent kér kiegészítő pénzügyi segélyként az államilag támogatott nukleáris káralaptól, amelyet szintén a kártérítési igények fedezésére fordítana.
   
A vállalat eközben kutatásba kezdett, hogy felfedje, mennyire sugárszennyezettek a Csendes-óceán halai és kagylói a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetében. A felmérés júniusig tart, és több part menti város helyi halászszövetségei is részt vesznek benne. Hétfőn kiderült, hogy mintegy 80 liter, radioaktív stronciummal szennyezett víz szivárgott a Csendes-óceánba a megrongálódott nukleáris létesítményből. A víz sugárszennyezettségének mértéke köbcentiméterenként 140 ezer becquerel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.