Szélsőségesen expanzív

Spekulációs buborék: pánikot okozhat az EKB pénzesője?

Spekulációs buborékot fújhat fel az Európai Központi Bank (EKB) szélsőségesen expanzív pénzpolitikája - figyelmeztet Joachim Nagel, a német jegybank, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja.

2012.03.19 15:49MTI

"Félő, hogy a bankok olyan kockázatokat vállalnak, amilyeneket nem szeretnénk látni (...), már most jeleznünk kell a piacoknak: egyáltalán nem magától értetődő, hogy minden úgy megy tovább, mint az utóbbi hónapokban" - mondta Nagel a Spiegel online-nak adott nyilatkozatában.

Az EKB decemberben és februárban összesen több mint 1.000 milliárd eurót helyezett ki a pénzintézeteknek a bankközi piac likviditásának biztosítása érdekében, szokatlanul hosszú, három éves lejáratra és 1 százalékos kamatra.

"A pénz nagy része még a jegybankoknál parkol mindössze 0,25 százalékos kamatra, ezért ez hosszabb távon igen rossz üzlet" - mondta Nagel. Ez növeli annak a veszélyét, hogy a bankok kockázatos ügyletekbe mennek bele, ezért a Bundesbanknak figyelemmel kell követnie, hogy mi történik a pénzzel - tette hozzá. Nagel hangsúlyozta, hogy a bankoknak hamarosan elég erősnek kell lenniük, hogy saját magukat finanszírozzák, és idejekorán világosan jelezni kell számukra, hogy nem rendezkedhetnek be tartósan a pénzkínálat bőségére. Saját bevallása szerint Nagel elvesztette hitét a pénzpiacok hatékonyságában.

"Belénk vésődött az az elmélet, hogy minden befektető mindig racionálisan dönt. Ma már tudjuk, hogy ez az egész nem stimmel" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.