Nehéz az élet

Tízezren tüntettek az oligarchák ellen

Több mint tízezren tüntettek a montenegrói fővárosban vasárnap a nehéz gazdasági helyzet és súlyos szociális körülmények miatt, a kormányt pedig távozásra szólították fel arra az esetre, ha a választópolgároké helyett - mint a demonstrálók hangoztatták - továbbra is az oligarchák érdekeit védené.

2012.03.18 16:37MTI

A szakszervezetek, civil és diákszervezetek felhívására, "Itt az idő" jelszóval rendezett megmozduláson felszólalók hangsúlyozták, hogy Montenegrónak felelős hatalomra és tiszta gazdálkodásra van szüksége, a podgoricai kormány pedig mondjon le, ha nem képes e feltételeknek megfelelni.

A tüntetők többek között a "Lázadj fel, itt az idő!", "Adjátok vissza az elvett pénzt!", "Diplomázz - emigrálj!", "Elég volt", "Tolvaj Milo!" jelszavakat harsogták; ez utóbbi minden bizonnyal Milo Djukanovic volt kormányfőre és államfőre vonatkozik.

A megmozdulást az áramdíj, az üzemanyagárak, a telefon- és internetszolgáltatás díjainak emelkedése miatti tartották meg. A résztvevők követelték a korrupciógyanús privatizációs szerződések felülvizsgálatát és felbontását, az ilyen szerződésekben részes személyek egyéni felelősségének a megállapítását, vagyonuk eredetének kivizsgálását.

Követelték a korrupció felszámolását, az ingyenes oktatást, a sajtó szabadságának biztosítását is.

Igor Luksic montenegrói kormányfő korábban úgy nyilatkozott, megérti, ha vannak megmozdulások, különösen gazdasági, szociális okok miatt. Megjegyezte azonban, hogy nincs olyan ország Európában, ahol ne tüntetnének a jelenlegi gazdasági, szociális helyzet miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.