Végtörlesztés és árfolyamgát

Semmi sem oldja meg a devizakitettség gondjait?

Karvalits szerint a végtörlesztés és az árfolyamgát nem oldja meg a devizakitettség gondjait.

2012.03.17 17:40MTI

A végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségének gondjait, csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között - fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szombaton Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

Karvalits Ferenc a Monetáris politika a válság idején címet viselő előadásában kifejtette: a jelentős árfolyamkitettség továbbra is jellemző, tartós megoldás csak akkor várható, ha a belföldi megtakarítások képesek finanszírozni a belföldi hiteligényt.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi gazdálkodási karán zajló rendezvény keretében a jegybank alelnöke kitért arra is: a jelenlegi országkockázati felárnál, alacsony növekedési környezetben, és a mostani, jelentős devizaadósság-állomány mellett a monetáris élénkítés eszközeivel "nem lehet élni". Az elmúlt évtizedben felhalmozott egyensúlytalanságok leépülése hosszú időt vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.