Végelszámolás

Tiszta cirkusz: bezárják a Cirque Du Soleil magyarországi cégét

Végelszámolással megszűntetik a The Dream Merchant Kft.-t, amely a luxemburgi Cirque Du Soleil tulajdonában áll.

2012.03.15 08:26ma.hu

A társaságot vélhetően adóoptimalizálási okokból tarthatta fent a világhírű cirkusz, a cég 2010-es árbevétele 84 millió dollár volt - írja a gazdasag.hu.

A Cégközlönyben közzétették a The Dream Merchant Company Kreációs és Üzletviteli Szolgáltató Kft. végelszámolásáról szóló határozatot. A társaságot 2001-ben alapította a montreáli székhelyű Groupe Cirque Du Soleil Inc., 2010-ben került át a luxemburgi leánycéghez. Az éves beszámoló alapján érdemi tevékenységet nem végzett a társaság Magyarországon, vélhetően adózási okok indokolhatták az alapítását. Mindössze egy munkavállalót foglalkoztatott.

Az utolsó leadott beszámoló alapján 2010-ben a társaság 85 millió dollár nettó árbevétel ért el, teljes egészében exportból, jogdíjak beszedéséből. Az összeg jelentős része az Egyesült Államokból származott, de Európából, Dél-Amerikából, Oroszországból is származott jogdíjbevétele. A beszámolóban feltűntetett tetemes értékcsökkenés elsősorban a vagyoni értékű jogok értékcsökkenése eredményezte.

A cég aktívan kölcsönzött más Cirque Du Soleil cégeknek, jelentős kamatbevétele származott ebből.

A magyar társaság 46 millió dollár mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2010-es évet. A montreáli székhelyű cirkuszt 1984-ben alapította Guy Laliberté és Daniel Gauthier.

A társulat több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat, eddig 6 világkörüli turnét tartott. A társulat a hagyományos cikruszi produkciók helyett elsősorban mozgásművészekre és akrobatákra épít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.