Magyarázkodik az adóhatóság

Nem politikai okokból vizsgálódik a NAV?

Kizárólag szakmai szempontok határozzák meg az adóhatóság ellenőrzéseit.

2012.03.02 13:44MTI

Ezt közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtófőnöke pénteken.

Az LMP csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, nehéz véletlennek tekinteni, hogy a NAV néhány nappal a készülő március 15-i demonstráció előtt kiemelt ellenőrzés alá vonta az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport azon két aktivistáját, akiknek számláján eddig gyűltek a lakossági adományok. Egy normálisan működő demokráciában aligha történhet meg, hogy az adóhatóságot politikai célokra akarják felhasználni - hangsúlyozta az ellenzéki párt.

Burillák Attila sajtófőnök közleménye szerint semmilyen körülmények között nem merül fel, hogy politikai hovatartozás vagy politikai tevékenység szerepet játszana az ellenőrzésre történő kiválasztásban, "a NAV valamennyi munkatársa nevében a leghatározottabban visszautasítjuk ezt a rosszhiszemű feltételezést". Közölte, hogy az ellenőrzést minden esetben központosított kockázatelemzési és kiválasztási eljárás előzi meg, de alapos indok esetén közérdekű bejelentés alapján is indítható ellenőrzés.

A civil szerveződés nem, a civil szervezet ugyanakkor jogszabályi kategória. A jogszabály értelmében adománygyűjtő tevékenység - írásbeli meghatalmazás alapján - folytatható, az adomány nyilvántartásának törvényi feltételei vannak, ideértve az adózásra vonatkozó szabályokat is - tette hozzá.

Megjegyezte: amennyiben magánszemély vagy bármely csoport akár az interneten, akár más formában bevételhez jut, és arról megfelelő dokumentációval nem rendelkezik, a NAV-nak jogszabályi kötelezettsége a körülmények kivizsgálása.

Az adóhatóság tevékenységének fókuszában az állam bevételeinek kontrollja és védelme áll. Aki ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának jogszerűségét vitatja, az az állami intézmények munkájába vetett bizalmat gyengíti - írta a sajtófőnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.