Kamatcsökkentés és nem hagyományos támogatások

Euróválság - Tizenhárom oldalt írt az IMF

Az Európai Központi Banknak kamatcsökkentéssel kellene tovább ösztönöznie az uniós növekedést, és a világ más nagybankjainak készen kell állniuk nem hagyományos támogatásuk kiterjesztésére, amennyiben az euróválság tovább mélyül.

2012.03.01 19:06MTI

Így vélekedik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlásában, amelyet a húsz legfejlettebb gazdasági hatalom, a G20-csoport számára fogalmazott meg.
   
A csütörtökön nyilvánosságra hozott 13 oldalas dokumentumban az IMF 500 milliárd dolláros emelést tart szükségesnek az európai mentőalapoknál, az ESM-nél és az EFSF-nél a piaci nyomás szelidítésére és a pénzügyi továbbfertőződés megelőzésére.
   
Bár a G20-csoport a múlt hét végén tanácskozott Mexikóvárosban, az ajánláscsomagot csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.
   
A valutaalap ugyanakkor dicsérte az EKB hosszú távú refinanszírozási műveleteit (LTRO), amelyekkel a bank decemberben és éppen most kedden újabb likviditást pumpált a hitelszűkében levő euróövezeti kereskedelmi bankokhoz. Megjegyzi azonban: valószínűtlen, hogy ez a magánhitelezés helyzetén segítene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.