Beismerték a tévedésüket

"Banális hibákat" vétett a Jobbik

A Jobbik elismeri, hogy hibáztak a párt 2009. és 2010. évi gazdálkodásának elszámolásakor, mint ahogyan azt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése is megállapította.

2012.02.29 14:54MTI

Az ellenzéki párt gazdasági igazgatójának szerdai közleménye "banális tévedésnek" nevezte a hibákat, amelyek szerinte nagyrészt a párt működéséből adódtak.

Az ÁSZ szerdán hozta nyilvánosságra, hogy kezdeményezte a Jobbik 2012. évi költségvetési támogatásának - egy a párttörvény tiltása ellenére elfogadott 106 ezer forintos névtelen adomány összegével történő - csökkentését, és számos hibát tárt fel a parlamentbe 2010-ben bekerült ellenzéki párt 2009. és 2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése során.

A Jobbik a 2009. és a 2010. évi gazdálkodásáról szóló beszámolókat a párttörvényben előírt határidőn belül a Hivatalos Értesítőben közzétette, de a 2010. évi beszámolót a párttörvény előírása ellenére a honlapján nem hozta nyilvánosságra.

A beszámolók összeállításánál megsértették a számviteli törvényben szabályozott teljesség, valódiság, következetesség és lényegesség számviteli alapelveket, a beszámolók egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról - állapította meg az ÁSZ.

Schön Péter közleményében úgy reagált: a Jobbik alapszabálya szerint a szervezeti tagok a helyi és alapszervezetekben működve maguk irányítják a szervezet életét, állapítják meg a tagdíjat és minden működésre vonatkozó szabályt, azonban "a ma hatályos jogszabályok és a pénzügyi elszámolási rendszerek nem képesek ezen demokratikus berendezkedést teljes körűen leképezni". Éppen ezért ez a működési forma "magában hordozza a hibázás lehetőségét is" - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

Schön Péter emlékeztet rá, hogy a helyi és alapszervezetek jelentős részének az elmúlt években a tagok által összeadott tagdíj és adomány volt az egyetlen forrása. Ezek elköltéséről azonban "sajnos nem minden esetben küldtek megfelelő dokumentációt a központ részére, így az ezért a könyvelésben sem szerepelhetett pontosan."

Az ÁSZ-ellenőrzés által feltárt 106 ezer forintos névtelen adomány nem titkos eredetű pénzből származik, hanem "részben abból a banális tévedésből, hogy a befizető tag nem a saját, hanem alapszervezete nevét írta rá a postai csekkre befizetőként, részben pedig abból, hogy a befizető neve olvashatatlan volt" - írja a gazdasági igazgató. Hozzátette: a további hibák egy része összefügg azzal, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta ellentmondás van, amely mind a nyilvántartási, mind a beszámolási rendszerre kiterjed.

A párttörvény szerinti beszámolómintához a jogalkotók magyarázatot, útmutatót nem készítettek, a beszámolóminta a számviteli törvény rendelkezéseivel nem harmonizál, nem felel meg sem a mérleg, sem az eredménykimutatás követelményeinek, ezt a problémát az ÁSZ is többször jelezte.

A Jobbik emellett az ÁSZ-hoz csatlakozva szintén kezdeményezi a közigazgatási és igazságügyi miniszternél, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta fennálló ellentmondásokat oldják fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.