Tamáskodik a Jobbik, fenntart az LMP

Pénzügyi paktum: a szocik is Orbánnak bólogatnak

A kormánypártok mellett az MSZP is támogatja az uniós pénzügyi paktum elfogadásáról szóló határozati javaslatot - derült ki a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalása után elhangzott reagálásokból, amelyek során a Jobbik és az LMP képviselői ugyanakkor fenntartásaikat fogalmazták meg.

2012.02.13 14:44MTI

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor "végre felismerte, hogy az utóbbi másfél év politikája zsákutca és olyan helyzetbe sodorta az országot, amilyenben rendszerváltás óta nem volt: a szövetségeseink kihátráltak mellőlünk". Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök a "felesleges és értelmetlen árnyékbokszolással" olyan konfliktusmezőkbe sodorta az országot, amely megszüntette az érdekérvényesítés lehetőségét.

Az uniós pénzügyi paktum szerinte sok ponton nem szolgálja Magyarország érdekét, mivel szükségtelen korlátozást jelent gazdaságilag az unióhoz újonnan csatlakozott tagországoknak, a fél százalékos strukturális hiánycél pedig "gúzsba köti" a felzárkózó országokat.

Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a kormány egy olyan szerződés aláírását tervezi, amely nagyon szoros gazdasági és egyre szorosabb politikai unióba irányítja Magyarországot. Szerinte az eljárás is nagyon furcsa, hiszen a képviselők egy háttéranyagot kaptak, nem a szerződés teljes szövegét, mert a magyar fordításról még vitáznak, így azt sem lehet pontosan tudni, hogy mihez kéri a kormány az Országgyűlés támogatását.

A Jobbik szerint népszavazással kellene dönteni a kérdésben - erősítette meg a jobbikos politikus, aki hangsúlyozta: a miniszterelnök szólhatott volna a felső középosztály megerősítésén kívül az alsó középosztály státuszának megőrzéséről és a szegényebb rétegek megsegítéséről is.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor "végre egyszer hitet tett" Magyarország uniós tagsága, az integráció és az EU bővítése mellett. Az MSZP számára egyébként elfogadható a pénzügyi paktumról szóló határozattervezet - jelezte.

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a kormányfő "korábban sokszor háborút indított párbeszéd helyett", de amikor kompromisszumkész, akkor annak rögtön kézzelfogható eredménye van. Mesterházy Attila szerint "nem kellene annyit harcolni, ha a miniszterelnöknek lenne tekintélye és hitelessége Európában, így könnyebb lenne a magyar nemzeti érdekeket is képviselni".

A kormányfői felszólalásra a KDNP részéről reagáló Harrach Péter azt mondta, hogy egyértelműen európai és magyar érdeket képviselnek, és a KDNP mindig ezt a két szempontot együtt tartotta fontosnak. A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: az a küzdelem, amit Orbán Viktor az ország érdekében végzett, a választópolgárok előtt is nyilvánvalóvá vált.

Azt kívánta, a kormány és kormányfő következetesen és okosan védje a jövőben is az általuk képviselt érdekeket.


Magyarország megújítása a második szakaszához érkezett, a konszolidáció időszaka következik - mutatott rá, hozzátéve: az természetes jelenség, hogy az átalakítások miatt a régi rend képviselői tiltakoznak. A tiltakozások három hullámát a hazai ellenzék, bizonyos nemzetközi körök, és "ideológiai sérülések miatt" az ultraliberálisok fellépésében jelölte meg, majd megjegyezte: Európa szerte repedeznek az ultraliberalizmus bástyái, s a harcosok, akik védik a bástyákat nem válogatnak az eszközökben. Ez volt tapasztalható az elmúlt időszak nemzetközi bírálatainál - mondta Harrach Péter.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese köszönetét fejezte ki a miniszterelnöknek és a kormánynak, amiért Magyarország érdekeit az unió különböző fórumain sikerrel és határozottan képviselte. Ez éles ellentétben áll olyan pártok képviselőivel, akik ugyanezeken a fórumokon nagyon sokszor a magyar érdekek helyett, az országot ért rágalmak elhárítása helyett pártérdeket jelenítettek meg.

A kormánypárti politikus a jövőre nézve azt kérte, hogy a következő időszakban is legalább ilyen határozottan álljon ki a kormányfő a magyar nemzeti érdekek képviselete mellett.

A fideszes politikus azt mondta, szükség volt azokra a lépésekre, amellyel elérték, hogy a közteherviselést a magyar adófizetők mellett a nagy gazdasági érdekcsoportokra is kiterjesztették.

Rogán Antal szerint nem érdemes az unióból való kilépés, az unióval való szembenállás politikájára helyezkedni csak és kizárólag. Egyszer már döntöttünk az unió mellett, és szeretnénk kitartani az európai értékek mellett - fogalmazott. Úgy folytatta, ugyanakkor nem érdemes az európai értékek elvtelen képviselete mellett feladni Magyarország sajátos, egyedi és önálló értékeit az európai államok közösségén belül.

A középút az egyetlen, járható, kormányzóképes alternatíva - hangsúlyozta. Kiemelte: az az alternatíva, amely a magyar érdekek képviseletét a megfelelő pillanatban mindig az ésszerű kompromisszumok elvével köti össze. Ezt az utat járta a magyar kormány, ezt az utat támogatta a Fidesz képviselőcsoportja, és ezt az utat áll szándékukban támogatni a következő két és fél évben is - zárta szavait Rogán Antal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.