Pekinget kizárólag gazdasági érdekek vezérlik

Kína nem akarja felvásárolni Európát

Kínának nem áll szándékában "felvásárolni az eladósodott Európát" és támogatási felajánlásai kizárólag gazdasági megfontolásokon nyugszanak.

2012.02.13 12:39MTI

A tavaly decemberről elhalasztott február 14-i pekingi csúcstalálkozón Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a kínai Államtanács elnöke (miniszterelnök) és Hu Csin-tao (Hu Jintao) a Kínai Népköztársaság elnöke, illetve Jose Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke és Herman van Rompuy az Európai Unió elnöke tart megbeszéléseket.
   
Kínai vezetők korábban már számos alkalommal kifejezték bizalmukat az európai országokkal szemben, tartózkodtak azonban elkötelezni magukat konkrét pénzügyi támogatás nyújtása mellett, további önálló válságrendezési intézkedések meghozatalára sürgetve Európát.
   
Mintegy megadva az EU-kínai csúcstalálkozó alaphangját, a pekingi Európai Tanulmányok Intézetének igazgatója Feng Csung-ping (Feng Zhongping) Kína önzetlen támogatási készségét hangsúlyozta a kormány szócsövének tekintett People's Daily első oldalas cikkében.
   
"Szemben egyes európai kommentátorok állításával, Kínának nem áll szándékában sem felvásárolni Európát, sem pedig kiterjeszteni ellenőrzését Európára" - fogalmaz az intézet igazgatója. "Szöges ellentétben a nemzetközi közvéleményre jellemző 'leszólással', Kína a kezdetektől fogva határozottan kiállt Európa mellett" - tette hozzá.
   
Kína ígéretet tesz arra, hogy támogatását az európai adósságszolgálati válság rendezéséhez nem köti feltételekhez, Kína piacgazdasági státuszának elismeréséhez vagy a kínai fegyverszállítási embargó feloldásához. "Ez a legjobb példája Kína Európával szemben felvett proaktív álláspontjának".
   
Bármely kínai támogatási felajánlás az euróövezeti válság megoldására, legyen szó akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvetítéséről vagy akár az EU saját eszközeiről, kizárólag gazdasági megfontolásokon nyugszik majd - írja a People's Daily cikke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.