A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak

EKB - Maradt 1,00 százalékos az irányadó kamatláb

Nem változtatott 1,00 százalékos irányadó kamatlábán az Európai Központi Bank (EKB)kormányzótanácsa csütörtöki kamatdöntő ülésén, a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

2012.02.09 14:17MTI

Az EKB immár második egymást követő hónapban tartotta az 1,00 százalékos kamatszintet azt követően, hogy novemberben és decemberben is 25 bázisponttal csökkentett irányadó kamatlábán. Korábban az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekord alacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.
   
Az új EKB-elnök Mario Draghi november eleji kinevezése óta jelentősen enyhített monetáris politikáján a frankfurti székhelyű szervezet. A kormányzótanács a Draghi-korszak első két kamatdöntő ülésen, novemberben és decemberben is egyaránt 25 bázisponttal mérsékelte az euróövezeti kamatszintet.
   
Ezen felül, a decemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi két, hároméves likviditási tendert hirdetett meg. Az első, december végi kihelyezés eredményeként csaknem 500 milliárd eurónyi többletlikviditáshoz jutott decemberben az euróövezeti bankrendszer. A második tender február végén lesz.
   
Elemzők szerint az EKB elsősorban a bőséges likviditási lépések, illetve a továbbra is magas infláció miatt tart szünetet a kamatemelési ciklusban.
   
Az euróövezeti infláció - az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának múlt heti gyorsbecslése szerint - nem változott januárban, a felülvizsgált decemberi adattal megegyező évi 2,7 százalék volt. Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.
   
Mario Draghi csütörtökön 14.30 órakor tart sajtótájékoztatót, amelyen várhatóan az euróövezeti válságkezelésről, illetve a görögországi fejleményekről is szól majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.