Megbénult az ország

Izrael sztrájkol

Izraelben határozatlan ideig tartó országos sztrájk kezdődött szerdán: közintézmények, bankok maradtak zárva, nem nyitott ki az értéktőzsde, nem üzemelnek a légi- és tengeri kikötők sem, nincs vasúti közlekedés.

2012.02.08 10:51MTI

A tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér csak éjfélig lesz zárva bírósági döntésre, a sztrájk a többi szolgáltatási ágazatban azonban határozatlan idejű.    
   
Előzőleg összeomlottak a törvényszék közvetítésével zajló tárgyalások a több százezer közalkalmazottat képviselő Hisztadrut szakszervezeti szövetség és a pénzügyminisztérium között a munkavállalók ideiglenes alkalmazásának szabályairól a közszférában.
   
A szakszervezetek azt követelik, hogy változtassák meg az alkalmaztatás jelenlegi rendszerét, amelynek alapján egyes közalkalmazottakat felvesznek az állami és más vállalatokhoz munkaközvetítő cégeken keresztül. Ezek az emberek jóval kevesebb fizetést kapnak, mint a rendes állományban lévők, illetve sokkal kiszolgáltatottabbak a szociális jogok szempontjából.
   
Az izraeli kereskedelmi kamara szerint a sztrájk napi 100 millió dollár veszteséget okoz az ország gazdaságának, vannak azonban olyan számítások is, amelyek szerint a kár nagysága napi 500 millió dollár is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.