Dokik üres zsebe

Belefulladnak az adósságba a kórházak?

Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak.

2012.02.07 07:34MTI

Az összeg az elmúlt időszakban sem csökkent, sőt még növekedett is, miután a megyei és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés. A bankszámlák megszüntetésével járó technikai nehézségeket mára talán már sikerült áthidalni, erre utal legalábbis, hogy elindultak a kifizetések - mondta a Világgazdaságnak az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cég, a Hungaropharma vezérigazgatója.

Feller Antal hozzátette azonban, hogy csak az elmúlt egy hónapban 10 százalékkal növekedett a kórházaknak a céggel szembeni tartozásállománya, amely milliárdos nagyságrendű.

Hasonló növekedést volt kénytelen elszenvedni a többi kórházi beszállító is, annak ellenére, hogy két lépcsőben is kaptak pluszpénzt a kórházak a múlt év végén az Egészségbiztosítási Alapból: 25 milliárd forintot kifejezetten adósságaik rendezésére, 15 milliárdot pedig címkézetlenül, de erre a célra is felhasználhatóan.

A Honvédkórház külön határozatban 6 milliárd forinthoz jutott lejárt számlái kifizetésére. Mindez a pénz összesen elegendő is lenne ahhoz, hogy végre egyetlen kórháznak se kelljen lejárt számlákat tolni maga előtt egyik hónapról a másikra, csakhogy az Egészségügyi Államtitkárság az átutalást követően zárolta a 25 milliárd forintot.

Csaknem egy hónapot kellett várni arra, hogy a zárolást feloldják, erre csak a napokban kaptak engedélyt az intézmények - ismerteti a Világgazdaság gazdasági napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.