Erősödhet a gazdasági és a biztonsági összefogás

Szorosabban együttműködne Japán és Oroszország

A gazdasági és biztonsági együttműködés fokozásáról, valamint vízumkönnyítésekről állapodott meg a japán és az orosz külügyminiszter szombaton Tokióban, bár nem sikerült előrelépniük a déli Kuril-szigetek hovatartozásának vitájában.

2012.01.28 12:36MTI

Az Oroszországhoz tartozó szigetek ügye máig akadályozza a két ország II. világháborút lezáró békeszerződésének megkötését.
   
A szigetlánc Japánban Északi Területekként emlegetett négy déli tagja körül - amelyet a szovjet csapatok a II. világháború utolsó napjaiban, Japán kapitulációja után foglaltak vissza - gazdag halászterületek és feltételezések szerint jelentős kőolaj-, földgáz- és ásványlelőhelyek találhatók.
   
Gemba Koicsiro külügyminiszter és orosz vendége, Szergej Lavrov egyetértett abban, hogy a területi vitát "nyugodt légkörben" kell kezelni. Gemba úgy vélte, hogy a kérdés megoldása "minden korábbinál fontosabb lenne", tekintettel az ázsiai-csendes-óceáni régió biztonsági környezetének jelentős átalakulására. Orosz tárgyalópartnere ugyanakkor azt mondta, hogy a továbblépéssel mindenképpen meg kell várni a március 4-i orosz elnökválasztást.
   
A felek nem zárták ki közös gazdasági projektek beindítását a szigeteken és térségükben. Gemba azt mondta, hogy javaslatokat is tettek ilyen programokra, Lavrov pedig azt ígérte, hogy megteremtik az ottani japán gazdasági tevékenység feltételeit. Konkrét egyezség azonban erről nem született.
   
A felek ugyanakkor szerződést írtak alá az üzleti célú vízumok kiadásának könnyítéséről. Ennek értelmében a japán állampolgárok mostantól meghívólevél nélkül kérhetnek vízumot 90 napot meg nem haladó időtartamra, s az eddigi egy évről háromra terjesztik ki az üzleti és más nem turisztikai célú utazók többszöri belépésre jogosító vízumának érvényességét a japán állampolgárok számára.
   
Bár Japán és Oroszország gazdasági kapcsolatai bővültek az elmúlt években, a két ország üzletembereinek utazásai továbbra is évente 120-150 ezer alkalomra korlátozódnak, miközben a japán külügy szerint Kína és Dél-Korea között például az ötmilliót is meghaladja az ilyen utazások száma.
   
Gemba és Lavrov külpolitikai kérdéseket is megvitattak egymással, köztük az iráni nukleáris programmal kapcsolatos fejleményeket és az Észak-Koreában Kim Dzsong Il halála után kialakult helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.