A Fidesz nem támogat semmilyen adóemelést

Fidesz: a kormány vonja vissza internetadó-tervét

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett internetadó bevezetésével kapcsolatos elképzelését, mert az nehezítené a világháló magyarországi terjedését - mondta a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője szombaton Budapesten.

2008.04.26 16:13MTI

Nem támogatunk semmiféle adóemelést, semmilyen új adónem bevezetését, különösen akkor nem, ha ez az internetre vonatkozik - mondta Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón. A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás értelmében 0,8 százalékos járulékot vetnének ki az internetszolgáltatásra.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a Fidesz és munkacsoportja egyaránt támogatja a kultúrát, a magyar kulturális életet, ám a kultúra támogatása nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával. Hozzátette: az Európában egyedülálló "internetadó" bevezetése értelmetlen, felesleges és átgondolatlan elképzelés, ami nehezítené ennek az eszköznek a terjedését és tovább mélyítené a ma meglévő digitális szakadékot.

Mint Nyitrai Zsolt mondta, nem véletlen, hogy az utóbbi napokban e terv ellen az internetes szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak. A Fidesz elkészítette módosító javaslatait, amelyben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt a mobil telefonokkal kapcsolatban kezdeményezik, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből. Mint elhangzott, Magyarországon jelenleg mintegy négymillió ember napi szinten nem tud hozzájutni az internethez, az internetes tartalmakhoz.

Digitális szakadék van, aminek megváltoztatása a Fidesz céljai között szerepel - szögezte le Nyitrai Zsolt. Emlékeztetett arra, hogy 2008 az EU-ban az e-befogadás éve, és ezzel az európai uniós céllal sincs összhangban a kormány terve. Az MTI-nek felvetésére, hogy ha a könyvszakmának fizetnie kell kulturális járulékot, akkor igazságos-e, ha ugyanezt az internet után nem kell fizetni, Nyitrai Zsolt azt mondta: az internet bármilyen megadóztatása elfogadhatatlan, ugyanakkor nem feladatuk, hogy igazságot tegyenek.

Az internet műfaja teljesen önálló és különleges, ezért sem támogatjuk semmiféle megadóztatását, megsarcolását - jegyezte meg. Hozzátette: az internet, a WAP és az MMS újként kerülne bele a szabályozásba, ám a kör szélesítését nem támogatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.