Jó évet zárt tavaly

Zúgott a traktor: menő volt a mezőgazdaság

Összességében jó évet zárt tavaly a magyar mezőgazdaság, jók voltak a terméseredmények és pozitív lett a kivitel-behozatal egyenlege - közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Baki Agrocentrum Hévízen tartott évnyitó agrárgazdasági napján.

2012.01.17 12:32MTI

Kardeván Endre elmondta, hogy a múlt évben átlagosan 15 százalékkal nőttek a termelői terményárak - a legjelentősebben, 55 százalékkal az élő állatok és állati termékek ára -, egyedül a zöldségfélék termelői ára csökkent, a ráfordítások mértéke ugyancsak 15 százalékkal emelkedett. Tavaly, az év első 9 hónapjában 21,2 százalékkal 4,9 milliárd euróra nőtt a mezőgazdasági export.

Az import ennél kisebb mértében nőtt, 3,1 milliárd euróra, így az egyenleg pozitív. A 2010-es adatokra is kitérve jelezte: akkor 198 ezer kedvezményezett kapott agrártámogatást, és összesen 591 milliárd forintot lehetett agrár- és vidékfejlesztésre fordítani. Ez utóbbiból 302 milliárd forintot tett ki a területalapú támogatás, ami 2013-ig folyamatosan növekszik. Egységes területalapú támogatás 4,8 millió hektár után vehető igénybe Magyarországon, erre 2011-ben 57 ezer forint jutott hektáronként. Idén várhatóan 62 ezer forintra növekszik ez az összeg, a tavaly kifizetett 280 milliárd forint után ebben az évben összesen 300 milliárdos kifizetés várható, aminek pontos összegét a forint árfolyama is befolyásolja - részletezte az államtitkár.

Az egyéni gazdálkodók árbevételéhez képest 26 százalék, a társas gazdaságok esetében 19 százalék a támogatások aránya. Az alágazatok közül a húsmarha- és juhtartóknál a legmagasabb, 68 százalék a támogatásokból származó bevétel, míg a zöldségtermelők és a baromfitartók esetében 5 százalék alatti.

Kardeván Endre hangsúlyozta: 2012-re a költségvetésben elkülönítették a nemzeti támogatást, és "egyetlen eurót sem szeretnék otthagyni" az uniónál. Felidézte, hogy 2010-ben még voltak problémák, a nemzeti támogatás hiánya miatt csak 2011-re lehetett kiegészíteni az uniós pénzeket, de most már csak arra kell figyelni, hogy a még lehívható támogatások mind megszerezhetők legyenek.

A magyar GDP-ből 3-4 százalékkal részesedik a mezőgazdaság. Az agráriumnak továbbra is erős az exportteljesítménye, hosszú évek átlagában 1-2 milliárd forintos aktívummal zár, a külkereskedelem többletéből 38 százalékot tesz ki. A hétfőn bejelentett Darányi Ignác Terv kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a vidéki térségekben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok megfordítása, a vidéki élet értékeinek középpontba állítása, a foglalkoztatás növelése, a családi gazdaságok erősítése és a helyi piacok fejlesztése a fő cél.

A terv elsősorban a kis- és közepes gazdaságokról szól, de a nagygazdaságok is szerepelnek benne, nélkülük ugyanis nem lehetne a magyar mezőgazdaságot fenntartani - jelentette ki.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke közölte: csütörtökön elkezdőnek a területalapú támogatások idei kifizetései, és bár a számokról nem kívánt részleteket elárulni, azt elmondta, hogy "elég nagy arányú kifizetések várhatók a következő hónapokban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.